4
Historietime fra Michael Bay

Tittel:
13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
2 t. 24 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • John Krasinski
  • James Badge Dale
  • Max Martini
  • Pablo Schreiber
  • David Costabile
Regissør:
Michael Bay

Du veit hva du får når Michael Bay lager krigsfilm.

Etter at den fargerike diktatoren Muammar Abu Minyar al-Gaddafi ble tatt av dage i oktober 2011, oppsto muligheten for et nytt, betraktelig mer demokratisk Libya. Men å stable på plass noe slikt er ikke gjort i en håndvending. Islamske militanter – de som satt i førersetet da Muammar ble slept gatelangs – synes åpenbart at det opparbeidede våpenarsenalet er festligere å holde varmt enn å grave ned. Da blir veien til fred forholdsvis lang.

USA, som angivelig støttet store våpenpakker til opprørerne, etablerte siden en hemmelig CIA-base i opprørshovedstaden Benghazi – nettopp for å forsøke å gjenvinne kontroll over byens mange våpenskap. I tillegg ble også en amerikansk ambassadør, J. Christopher Stevens, utplassert i byen.

Filmen med den lange tittelen “13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi” handler i hovedsak om avfyring av våpen. Dramatikken tar for alvor til idet terroristorganisasjonen Ansar al-Sharia angriper ambassadør Stevens’ eiendom. Vi følger først og fremst et knippe elitesoldater med tilhold på den hemmelige CIA-basen, men når Stevens’ liv står i fare blir de topptrente gutta nødt til å hjelpe. Og med det blir CIA-basen brått litt mer sårbar.

Som sagt; en Michael Bay-film i velkjent Michael Bay-ånd. Hullete amerikanske flagg i sakte film, lengtende familier og eksplosjoner i tide og utide. Ingrediensene som fintfolket ofte spyr av, mens det vanlige folket lar seg rive med av. Artig det der.

James Badge Dale, John Krasinski og Max Martini er blant mannfolka som må redde dagen. Dale og Martini har gjort tilsvarende roller før. Krasinski er mest kjent fra “The Office”, men har også figurert i krigsfilm (“Jarhead”). En solid gjeng i alle fall, strategisk myknet opp med Krasinskis snille øyne og oppsyn. Et enkelt, men effektivt grep for å skape større engasjement for gjengens ve og vel.

“13 Hours” er egentlig aldri kjedelig, men med tanke på at cirka 80 prosent av filmen består av dødelig kuleutveksling, skulle det sikkert bare mangle. Men til å vare i nærmere to og en halv time, er dødpunktene få – i hvert fall i overført betydning. Det som imidlertid er litt kjedelig, er enkelte raske klipp som bryter opp stilen og minner deg på at dette bare er film. Burde vært enkelt å unngå, men Bay har av en eller annen grunn skvist inn noen bilder som ser mest ut som små amatørklipp fra en uautorisert behind-the-scenes-video.

Bays filmer er jo ofte fine å se på, med motlys og silhuetter, luftige synsvinkler og balanserte temposkifter. Slik er også denne, men det eksisterer altså noen svært korte skår i gleden. Forhåpentligvis legger ikke hvermansen merke til det, og vil trolig gå fornøyd hjem. Og ikke bare det; en mer eller mindre presis – men i hvert fall spennende – historietime fra Michael Bay, hadde man neppe regnet med etter det stadig utvidede Transformers-sirkuset.