2013 har skuffet

2013 hadde så mange spennende titler. Etter å ha sett cirka halvparten kan vi ikke være annet enn skuffet.

I starten av februar laget vi et innlegg om alt det vi hadde å se fram til i 2013. Mulig vi var litt naive. For verken “The Great Gatsby”“Star Trek Into Darkness”“Man of Steel” eller “Les Misérables” – som vi hadde store forventninger til – innfridde i særlig grad. Det betyr ikke nødvendigvis at de var skikkelig dårlige, men at vi hadde håpet på mer.

Den nye Johnny Depp-filmen “The Lone Ranger” var muligens dråpen. En storfilm fra produsent Jerry Bruckheimer – hos oss fikk den terningkast to.

Utover disse har det vært en rekke skuffende utfall på filmer vi var skeptiske til på forhånd. Forhåndsskepsis skal jo ikke nødvendigvis bety at filmen er dårlig. “Hansel & Gretel: Witch Hunters” viste seg å være begredelig, “A Good Day to Die Hard” var nærmest patetisk, og den første, norske storfilmen i 2013 – “Victoria” – var temmelig sikkert det kjedeligste vi har sett på denne siden av jul.

Og bare for å understreke dette: “The Hangover Part III” ble tatt dårlig imot, Nicolas Winding Refns “Only God Forgives” var så smal at ingen andre enn Refn selv skjønner poenget, og Smith-familiens “After Earth” var verken morsom, stilig eller imponerende.

For ordens skyld får vi nesten tenke tilbake på januar og februar, da det fremdeles florerte av Oscar-kandidater. Denne perioden hadde heldigvis langt færre skuffelser å by på.

Men sett under ett er vi altså skuffet. Heldigvis er året langt fra ferdig. Og når høstmørket faller på skal vi nok få økt kvalitet på kinofilmene. La oss i hvert fall håpe det. Vi har et knippe titler vi gleder oss til, om ikke like tungt som i februar.

Allerede i sommer får vi flere av disse titlene: “World War Z”, “Now You See Me”, “The Wolverine” og “Pacific Rim”. I tillegg kommer Woody Allen med sin årlige film, nemlig “Blue Jasmine”. “Elysium”, “Kick-Ass 2”, “The Butler” og norske “Pionér” håper vi skal runde av sommeren med stil. Men det gjenstår å se.

Utover høsten gleder vi oss til thrilleren “Prisoners”, komedien “This is the End”, Coen-brødrenes “Inside Llewin Davis, “Mud” og Ron Howards “Rush”. Og når vinteren nærmer seg begynner for alvor Oscar-kandidatene, som seg hør og bør, å melde seg på: Tom Hanks-dramaet “Captain Phillips”, “Diana”, “Gravity” og Ridley Scotts “The Counselor”.

Så kommer “The Hunger Games: Catching Fire”. Den er det mange som ser fram til. Det samme gjelder Martin Scorseses “The Wolf of Wall Street”, Hobbiten-oppfølgeren kalt “Smaugs ødemark” og “The Immigrant”.

Vi får virkelig håpe at noe innfrir.