3
Å kysse et avkappet hode

Tittel:
300: Rise of an Empire
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
1 t. 42 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Lena Headey
  • Eva Green
  • Jack O'Connell
  • Rodrigo Santoro
  • Sullivan Stapleton
Regissør:
Noam Murro

Gjengen med undertøysmodeller i sandaler er tilbake. Det betyr mer skjending av historisk materiale, så mang en arkeolog må forberede seg på å gråte i dusjen og svare spakt på aktors spørsmål: “Hvor i antikken var det de tok på deg?”

Det var vel en anelse sadistisk slaktelyst i forventningene mine da jeg gikk inn for å se runde to av grekersagaen. Tross alt var regissør Zach Snyder byttet ut med en ukjent rekke bokstaver, Gerard Butlers karakter og bortimot hele spartanerkompaniet hans var alle superdøde, og historien hadde ikke så mange steder å gå. Så hvor gikk den?

Du har kanskje ikke hørt om Themistokles (eller skuespilleren bak, Sullivan Stapleton). Men han var visst en ypperlig strateg, hvis geniale planer inneholdt perler som “angrip fra siden”, “slå til mens de ikke er forberedt” og “snuble over pil og bue på stranden og skyt fiendens hærfører i brystet”. Den siste av disse ubegripelig oppfinnsomme planleggingsbragdene slår dessverre litt tilbake på ham, siden den etterlater perserkongen død, og fyller hans sønn Xerxes (Rodrigo Santoro) med uleskelig hevntørst.

Goth-prinsessa Artemisia (Eva Green), kaster bensin på dette bålet. Hun er nemlig også en ypperlig strateg, med fryktinngytende manøvre som “send en overkommelig brøkdel av armeen inn i kamp om gangen”. Med hennes hjelp vasker Xerxes av seg menneskeligheten sin og blir den racerkule skurken vi kjenner fra eneren. Han stikker til Thermopylene og gjør det som skjedde i “300”, mens Artemisia pusler med sjøslaget som utgjør denne filmen.

Jeg likte den første filmen, men elsket den ikke. For hver visuelt grensesprengende scene, var det jo tre dølle dialoger å lide seg gjennom, og slo-mo av blodsprut ble fort gammelt. Likevel var “300” en sterk symfoni satt i et spennende og unikt univers. “300: Rise of an Empire” gjør det heller ikke noe dårligere, tross mine umiddelbare motforestillinger. Der Snyder viste at han maktet å gjengi tegneserien, har regissør Noam Murro vist at han makter å gjengi Snyder. Litt flatere skuespill, kanskje, men stort sett er det hele en solid fanfic og en god prestasjon av nykommeren.

Når det er sagt; på ett tidspunkt hugger Eva Green hodet av en greker, og så kysser hun det avkappede hodet. Slik er det også litt med denne historien: “300” er død allerede, men Murro fortsetter å kjærtegne. Samme hvor fint og livaktig man sminker kjæresten, og uansett hvor lidenskapelig man forteller om kjærlighet på tvers av nekrologiske barrierer, er det ikke helt akseptert å fortsette forholdet når partneren er seks fot under.

Så får du avgjøre selv. “300: Rise of an Empire” er ikke så verst, og om du ikke er klar for å gå videre helt med en gang, er det altså bare å hente spaden og dra på kino. Jeg dømmer ingen.