3
Abraham Lincoln – klovnejegeren

Tittel:
Abraham Lincoln: Vampire Hunter
Sjanger:
Action, Eventyr, Grøsser
Varighet:
1 t. 45 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Benjamin Walker
  • Dominic Cooper
  • Rufus Sewell
  • Mary Elizabeth Winstead
  • Anthony Mackie
Regissør:
Timur Bekmambetov

Vampyrer er stadig i ilden. Men disse vampyrene er noen skikkelige klovner.

USAs 16. president, Abraham Lincoln, ledet landet gjennom borgerkrig og ut av slaveritida. Men ikke bare det – på fritida knerta han vampyrer – med øks.

Vel, dette er jo bare fiksjon. Jeg antar i hvert fall det. Vampyrseriene og -filmene som fremdeles masseproduseres i USA, vitner ikke nødvendigvis om skapningens eksistens, selv om de mest godtroende av oss snart begynner å tro på dem. Nå, i “Abraham Lincoln: Vampire Hunter”, kommer dem jo attpåtil ut av skjermen. Og det gjør dem faktisk litt skumle – selv om villdyrets geniale evner denne gangen ikke går hånd i hånd med hjernekapasiteten. Derav klovner.

Abraham Lincoln mister familien som ung. Selvfølgelig. Og det er revansjelysten som i oppvekstårene holder liv i ham. Selvføgelig. Flaks for han: En vampyrjeger av stor klasse, ikledd Dominic Coopers skikkelse, ofrer en ellers travel ettermiddag til å lære opp unge Abe. Slik at sistnevnte også lekende lett kan vifta øksa til vampyrenes store ergrelse.

Ja, han lærer fort. Og plutselig oppdager han politikken.

Det er viktig å huske på formålet – dette skal være fett å se på, tidvis skummelt, samt litt spennende. Ikke morsomt, ikke genialt på noen som helst måte. Har man dette klart for seg kan man fint vurdere hvorvidt regissør Timur Bekmambetov har gjort noe vellykket eller ei. Og ja, det er litt fett å se på og litt skummelt. Spenningen uteblir riktignok.

Med slike ambisjoner skal det godt gjøres å lage et underverk, men Bekmambetov klarer i det minste å slå i hjel bortimot to timer av oss filminteressertes liv – og det uten å svartmale sitt eget navn helt.