5
Action for voksne

Tittel:
The Raid 2
Sjanger:
Action
Varighet:
2 t. 30 min.
Aldersgrense:
18
Skuespillere:
  • Iko Uwais
  • Yayan Ruhian
  • Arifin Putra
  • Julie Estelle
  • Oka Antara
  • Tio Pakusodewo
Regissør:
Gareth Evans

Tryneskamfering og kunstferdighet har aldri stått hverandre nærmere.

Bare se for deg hva en hammer egentlig kan gjøre med et fjes. Og samtidig hvor fin klang det kan bli når man dæljer balltreet sitt i panna på folk. Det smått fortrengte begrepet “å slå inn trynet på noen” har fått sin definitive oppreisning. “The Raid 2” er nemlig en brutal, men elegant reise fra liv til død – og vel så det.

Man kan lure på hva oppfølgeren til “The Raid: Redemption” skulle inneholde, foruten mer velkoreografert slåssing og nye hode-møter-dødelig-kant-øyeblikk. Men “The Raid 2” er faktisk overraskende innholdsrik, også når det gjelder ikke-slåssing.

Vår myke, men knallharde venn Rama er tilbake, og alvoret i Jakarta er åpenbart større nå enn noen gang tidligere. Ikke bare ønsker den etablerte, indonesiske mafiabossen Bangun å beholde sitt revir – i tillegg har både arabiske og japanske kriminelle organisasjoner forsøkt å ta seg inn i det kriminelle mekkaet, foreløpig uten å ta livet av altfor mange.

Våpenhvile er riktignok en dårlig idé om man forsøker å lage en heftig actionfilm – veien er derfor kort fra vennlige smil til en mer blodrød stil. Og kinopublikummet priser seg vel lykkelige for det.

Stålsett deg for hundre måter å bli drept på med hammer, balltre og knyttnever, 2 timer og 30 minutter med ukjedelige actionsekvenser – hvor den neste alltid overgår den forrige, og til slutt følelsen av å ha sett total håpløshet for en sjelden gangs skyld godt formidlet på kino. Livet har neimen ikke vært like håpløst siden “The Councelor”. Et kvalitetstegn ved film man ikke vet å verdsette før følelsen har hengt over deg i noen dager.

“The Raid 2” er i likhet med sin forgjenger en film som evner å redefinere en temmelig godt etablert sjanger. Eller om ikke redefinere – i hvert fall jazze opp til det bortimot ugjenkjennelige. Ja, vi nærmer oss for eksempel splatter. Tidvis.

150 ukjedelige minutter varer likevel 150 minutter, og for enkelte kan nok det være lenge. For dem som ikke tåler synet av blod, lemstelse og maltraktering kan minuttene fort bli veldig lange. Dere andre har mange gode minutter å glede dere til.