6
Actionthrillerens oppreisning

Tittel:
Jack Reacher
Sjanger:
Action, Krim, Thriller
Varighet:
2 t. 10 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Tom Cruise
  • Rosamund Pike
  • Robert Duvall
  • Richard Jenkins
  • Werner Herzog
  • Jai Courtney
Regissør:
Christopher McQuarrie

Hvem hadde trodd det? “Jack Reacher” er blitt solgt inn som en standard-patetisk actionfilm, men er langt ifra standard. Og lengre fra patetisk.

“The law has limits. He does not.” Undertittelen på filmen sender ikke akkurat signaler om noe stort. Men “Jack Reacher” er stor – både filmen og Tom Cruise sin karakter. I actionthriller-sjangeren tviler jeg sterkt på at vi vil se noe bedre i 2013. Men jeg håper jo jeg tar feil.

Jack Reacher er tidenes etterforsker. Hans arbeid har fortrinnsvis funnet sted blant militærets egne rekker, men når fem sivile mennesker blir skutt av en treffsikker snikskytter på offentlig sted havner Reacher midt i sirkuset. Jammen godt, tror jeg vi sier.

Selv om filmen varer i over to timer finnes det ikke dødtid, all den tid man ikke tolker dét bokstavelig. Ved siden av å være en tilfredsstillende actionthriller er den også en god krim – nesten i grenseland mot mysterium, uten at noe er overnaturlig av den grunn.

Karakterene spiller alle sine viktige roller med overbevisende kraft – uten at det kreves allverdens av dem. Likefullt er det viktig at et potensielt svakt ledd uteblir. Og det gjør det. Rosamund Pike treffer blink som ambisiøs advokat, Werner Herzog er skremmende dreven som skurk og den kommende stjerna Jai Courtney er både stilig og rå som Herzogs undersått.

Det meste stemmer i grunnen. Handlingen starter med en gang og musikken understreker alvoret i det som er i ferd med å skje. Fra ende til annen – en stilig film. Og Tom Cruise viser nok en gang at han gjør seg på lerretet.