6
Akkurat så deilig er jorden

Tittel:
Tree of Life
Sjanger:
Drama
Varighet:
2 t.19 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Brad Pitt
  • Sean Penn
  • Jessica Chastain
  • Fiona Shaw
Regissør:
Terrence Malick

Det er en deilig følelse når du ser en film og kjenner at regissøren ikke kunne noe for at det ble så bra – det måtte bare bli sånn.

“The Tree of Life” handler om Jack O’Brien, hans foreldre og hans søsken – en familie som preges av foreldrenes splittede syn på livet og hvordan man skal leve det, men det er om ikke mer, også en film om vår klodes historie og dens plass i universet.

Hver enkelt publikummer får ansvaret for sin egen opplevelse av denne filmen dumpet i fanget i første sekund. I godt over to timer sitter man og må aktivt velge hva man ser – windows-bakgrunner, eller et drømmelandskap som aldri slutter å overraske med det faktum at det er ekte. Her er Verden slik du kanskje aldri har sett den, men mer presist fremstilt enn noen gang – ja akkurat så deilig er den.

Skuespillerne gjør en flott jobb, de er flotte og flinke, men blir uviktige i den store sammenhengen. For det er nettopp det – her blir “den store sammenhengen” refrenget i en velkomponert symfoni av sanser og følelser, estetikk og store spørsmål om livet.

Terrence Malick sikter høyt og helt uanstrengt treffer han så godt at det går frysninger langt nedover ryggen og opp igjen og ned igjen. Det er digg.