3
Ålreit, men ikke mer

Tittel:
Morgan
Sjanger:
Science fiction, Thriller
Varighet:
1 t. 32 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Kata Mara
  • Anya Taylor-Joy
  • Rose Leslie
  • Toby Jones
  • Paul Giamatti
Regissør:
Luke Scott

Luke Scott, sønn av Ridley Scott og nevøen til avdøde Tony Scott, leverer en middels grei sci-fi thriller i sin spillefilmdebut.

Lee Weathers (spilt av Kate Mara), en risikoanalytiker fra et stort konsern, blir sendt ut til et avsideliggende fasilitet for å gjøre en vurdering om jobben de gjør der er verdt bryet. Over et par dager skal Lee ta en avgjørelse på om mennesket de har skapt – kalt Morgan (spilt av Anya Taylor-Joy) – fortsatt skal ha retten til å leve. Grunnen til bekymringene hos konsernet er noen urovekkende og voldelige hendelser som har satt i stand en liten bølge av reaksjoner oppover i systemet, noe Morgan skjønner og angrer fælt på. Eller gjør hun egentlig det?

Det skal i hvert fall ikke stå på genene når Luke Scott avleverer sin første langfilm til filmfans over hele kloden. “Morgan” har nok gått mange hus forbi, og det er nok også en grunn til det. For selv om Scott smykker sitt hellige etternavn på filmen, og fadern sjøl bidrar som produsent, er det ikke til å komme utenom at filmen har åpenbare svakheter som gjør filmopplevelsen til noe altfor ordinært – og det selv om Scott faktisk også får vist frem sitt talent. For det er liten tvil om at Luke Scott mestrer filmen som medie, i det han gjør noen herlige grep som får filmen til å fremstå som et godt håndverk når det gjelder alt fra stemning til ørsmå lydeffekter.

Det helhetlige bildet av selve filmproduksjonen er dessverre så utrolig mye bedre enn filmen, for allerede etter de første 25 minuttene sitter jeg og stusser på noen ting ved filmens story og handlingsforløp. Det blir egentlig bare mer skurr og undring etter hvert som filmen tar en litt mer spennende vending, men det er ikke før ved slutten at brikkene faller på plass. Med noen få grep hadde Scott klart å redde filmen, og dermed skape en mer funksjonell film allerede fra starten av.

Til tross for noen feil i handlingen, er det et solid ensemble av skuespillere som formidler handlingen på greit nok vis. Kate Mara fremstår som den mest potente karakteren, mens jeg savner litt mer dykk i blant annet Michelle Yeohs morsfigur, samt farsfiguren som Toby Jones spiller. Varigheten på filmen er på cirka halvannen time, så det er absolutt mer tid til stede for å fylle inn mer stoff for å skape en interessant historie rundt det som blir hovedfokuset i filmen. Mulig det er et bevisst trekk fra Scott, men det gagner ikke filmen å fokusere så mye på Morgan som de har valgt å gjøre. I hvert fall ikke når spilletiden er såpass begrenset.

Luke Scott gjør uansett en grei jobb her. Han har noen spennende idéer og visjoner for filmen, men oppbyggingen rundt Morgan som karakter er for svak. Og med åpenbare feil i manuset, som egentlig synliggjør filmens intensjoner altfor tidlig, blir spillefilmdebuten til Luke Scott kun en godkjent affære.