6
“American Pie” – med substans!

Tittel:
Everybody Wants Some!!
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
1 t. 57 min.
Aldersgrense:
6
Skuespillere:
  • Blake Jenner
  • Juston Street
  • Ryan Guzman
  • Wyatt Russell
  • Glen Powell
Regissør:
Richard Linklater

Få, om i det hele tatt noen, skildrer ungdomskultur slik Richard Linklater gjør.

Helt siden gjennombruddet med “Dazed and Confused” har Linklater fortalt om ungdommens momentane og skjøre beruselse (ofte bokstavelig talt) med en lydhørhet få andre kan matche. Det toppet seg muligens med fjorårets “Boyhood”, der han i løpet av en 12-årsperiode skildret det både ekstra- og helt ordinære ved en vanlig oppvekst.

Med “Everybody Wants Some!!” tar han for seg den flyktige euforien i machokulturen rundt stipendatleter på college i 1980.Filmen åpner med baseballaspiranten Jake, som flytter inn i huset han skal dele med sine lagkamerater under skolegangen. I løpet av den siste helgen før skolen begynner, knytter Jake og lagkameratene tette bånd over sine ferdigheter, framtidshåp og felles interesse for fyll og fanteri.

Av handlingsreferatet kunne “Everybody Wants Some!!” fint gått som en enveisbillett rett ned i underbuksa. Langt derifra. Linklater fjerner alle spor av sånt før du får sagt “American Pie”. Jo da, filmen er tjåka full av festing, sjekking og metaforisk penisoppmåling gutta imellom, men det er ikke i nærheten av å være hva filmen handler om. Linklater går bak sportsidiotien, og portretterer et kollektiv med eplekjekkaser, som under den brautende overflaten deler samme håp og drømmer – og frykt for å mislykkes. Den felles trøsten de finner ligger i nuet: Kameratskapet, friheten og skjørtejagingen de fullt og helt kan konsentrere seg om – ett øyeblikk av gangen.

Filmens ryggrad er selvfølgelig det klamydiautsatte kameratkollektivet, som stort sett er spilt av debutanter eller uerfarne skuespillere. Mangelen på velkjente veteraner er forbausende forfriskende. Ikke bare gjør de ferske fjesene det enklere å relatere seg til karakterene – da ingen av skuespillerne har bagasje fra tidligere roller, men hver og en av filmens sentrale roller er et funn, enkelt og greit.Særlig Glen Powell, som gestalter en rolle best beskrevet som en hobbyfilosoferende munndiaré, og hovedrolleinnehaver Blake Jenner, en langt mer stillferdig type enn sine bråkete blodsbrødre, imponerer stort. Gøy er det også å se sjarmtrollet Wyatt Russell, tilsynelatende sin far opp av dage som filmens kanskje fremste eksempel på tidens forbipasserende vesen.

“Everybody Wants Some!!” er en bortimot perfekt film på egne premisser: Liten, morsom og sjarmerende i formen– enorm i tematikk og emosjonell resonans. Alt fanget på film av Linklater, som for n-te gang i karrieren demonstrerer egen evne til å framstille ungdommens råskap og dårskap uten å blande inn egen dømmekraft. En flue på veggen, av typen man håper aldri flyr ut vinduet.