3
Amerikatoget minutt for minutt

Tittel:
Gullburet
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 42 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Brandon López
  • Rodolfo Domìnguez
  • Karen Martìnez
  • Carlos Chajon
Regissør:
Diego Quemada-Díez

Livet som sør-amerikansk migrant på vei mot grensa er hardt og brutalt. Og ganske trått – det blir som kjent en del reising.

Tre ungdommer fra fattige kår i Guatemala legger ut på den lange, og tilsynelatende umulige reisen mot nord. Med nesten ingenting i sekken annet enn mot og drømmer, skal de flykte til Amerika.

“Gullburet” følger Sara (forkledd som gutt, for å være på den sikre siden), Samuel og Juan på reisen. Møtene med immigrasjonspoliti, grensevakter og menneskehandlere er dramatiske og brutale. Filmen viser i aller høyeste grad hvor mye flyktningene må gjennomgå og ofre før de i det hele tatt kommer forbi grensene til sitt eget land. Etter hvert får de også følge av den indianske gutten Chauk, noe som fører til en del indre stridigheter i den lille gjengen. Han snakker heller ikke spansk som de andre.

Også de som står langs togskinnene og gir flyktningene mat og arbeid på veien, viser hvor omfattende Amerika-drømmen griper inn i deres verden. Det er trangt om plassen på taket av toget. “Gullburet” er en stillferdig film, og historien fortelles gjennom minimalt med replikker. Enda mindre blir det med norske tekster, og ingen skal kunne forstå hva Chauk sier.

Likevel overbeviser for så vidt de unge amatørskuespillerne. Det er selve historien som er problemet. Eller, kanskje mangelen på historie. For selv om reisen har et klart mål og stadige dramatiske hindringer, engasjerer den lite. Stillhet, naturbilder og små symboler som en modelljernbane i vinterlandskap er jo fint nok, det. Ikke minst skal de mange scenene med tog i solnedgang fra alle vinkler med pianoplink i bakgrunnen sikkert invitere til refleksjon og ettertanke. Men etter hvert kan det minne til forveksling mye om en av de mange maratonsendingene vi har blitt så glade i her i landet. Og det var jo ikke landskapet rundt togene mellom Guatemala og USA vi kom for å se.

“Gullburet” tar opp et viktig tema og forsøker å vise den ulovlige innvandringen fra en annen side uten å overfortelle. Resultatet blir dessverre forutsigbart og litt tregt. Og som da Hurtigruta fylte sendetiden på TV, får i alle fall ikke jeg noen voldsom trang til å finne ut hvordan det ender.