5
Årets feelgood-film

Tittel:
Supervention
Sjanger:
Dokumentar, Sport
Varighet:
1 t. 35 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Aksel Lund Svindal
  • Terje Håkonsen
  • Jesper Tjäder
  • Even Sigstad
  • Åsmund Thorsen
  • Asbjørn Eggebø Næss
Regissør:
Filip Christensen, Even Sigstad

Hvordan hadde Jackie Chan fordrevet tida hvis han var født med ski på beina? Hvordan hadde Jackass-serien vært hvis den i tillegg var smellvakker?

Field Productions tar på seg ansvaret å vise oss – et ansvar de tar med stort alvor.

Vi følger to grupper skigutter. Den ene gruppa leter etter de bratteste, feteste, snødekte fjellsidene i verden. Den andre leter etter de mest vriene gelenderne og hardeste trappene i storbyer på den nordlige halvkule. De reiser jorda rundt og utfører dramatiske, akrobatiske guttestreker på ski. Men i all hovedsak leter de etter opplevelser.

Det skal sies at de også finner, raffinerer og formidler opplevelser.

Opplevelsene finnes i Alaska, Trondheim, Lillehammer, Stockholm, New Zealand, Barentsburg, Sunnmøre, Canada og Oslo. Blant annet. De raffineres av mesterlig utvalgt musikk og kameraføringer som vitner om misunnelsesverdige ferdigheter med ski, helikopter, bil, quadrocopter og hender.

Og de formidles selvfølgelig på kino. For dette er utvilsomt en kinofilm.

Men uheldigvis er man litt bundet på kino – bundet til å bli sittende. Man kan heller ikke skifte kanal. “Supervention” er lang som kinofilmer flest, men opplevelsene varierer i ganske liten grad. De står på ski. I nedoverbakke. Igjen og igjen. I verste fall blir man grusomt lei.

I beste fall blir man trollbundet. Man rekker nemlig å bli ganske godt kjent med de forskjellige våghalsene, og krysser fingrene hver gang de setter utfor. Det kan jo gå fryktelig galt når som helst. Dramatikk er rett rundt hjørnet, og man glemmer aldri at dette er en dokumentar. Dessuten er gutta sjarmerende, omgjengelige folk. Med mæd skillz.

Dette er årets feelgood-film. Aldri har jeg sett noen kose seg så mye på storskjermen før, og aldri har det smitta like lett. Alt ved “Supervention” er tilsynelatende et resultat av indre motivasjon.

Eller … i alle fall det aller meste.

Aksel Lund Svindal og Terje Håkonsen er nevnt i faktaboksen, men er bare delvis med i filmen.