6
Årets svarteste komedie

Tittel:
Blodig alvor
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
1 t. 19 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Kate Winslet
  • Christoph Waltz
  • Jodie Foster
  • John C. Reilly
Regissør:
Roman Polanski

“Blodig alvor” er Roman Polanskis siste verk, og den er på grensen til like svart som regissørens fortid – i den grad det går an å sammenlikne.

At Polanski voldtok ei 13 år gammel jente i 1977 har ikke gått upåaktet hen. Men sett bort ifra amerikanske myndigheter har alle nå – ja, til og med voldtektsofferet – lagt hatet på hylla for heller å kunne konsentrere seg om oscarvinnerens eminente filmmakeri. Og det er kanskje like greit. Mannen har fått sin alternative straff.

Nå er han tilbake med “Blodig alvor” (som den dessverre heter på norsk), en film som utelukkende finner sted på én location. Og bare det er spesielt. Men et slikt tørt utgangspunkt er ingen hindring for det særs habile skuespillerensemblet bestående av Jodie Foster, Kate Winslet, John C. Reilly og Christoph Waltz. De fire tilsvarer to foreldrepar hvorpå det enes sønn har slått ut noen tenner på det andres. Og her møtes de for å i fellesskap, på en moden måte, avgjøre hvordan saken skal tas videre.

Men det blir i grunnen alt annet enn modent. Det er nesten mer modent å slå ut fortenna på en fyr enn å opptre på denne måten.

Uansett: Dette er svært fornøyelig! Svart humor på sitt beste, sinnstemninger vi alle kan kjenne oss igjen i og en helt fabelaktig gjeng skuespillere (som alle egentlig burde vært nominert til Oscar!) utgjør trolig årets artigste komedie.

Så sant man liker det kølsvart.