1
Årets to lengste timer

Tittel:
The Gunman
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
1 t. 55 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Sean Penn
  • Mark Rylance
  • Javier Bardem
  • Jasmine Trinca
  • Ray Winstone
  • Idris Elba
Regissør:
Pierre Morel

“The Gunman” dreper mangt og mye. Inkludert sin egen underholdningsverdi.

Det er veldig lukrativt å være en respektert middelaldrende Oscar-skuespiller som bytter ut kvalitetsskuespill for pistoler og kuler. Sean Penn er lei Liam Neesons monopol på aldrende ass-kicker-markedet og vil inn. Bevæpnet med et plott hentet fra billigkurven på Videonova og “Taken”-regissør Pierre Morel er filmen klar for å tjene Neeson-penger. Det er bare et lite problem: “The Gunman” er årets dårligste film hittil.

Jim Terrier (Sean Penn) er en tidligere leiesoldat for et sikkerhetsfirma. Han har lagt volden på hylla og jobber nå med veldedighet. Så blir Jim innhentet av fortiden (selvsagt). Han var en del av et team som sto bak snikmordet på Kongos gruveminister. Nå er flere av hans eks-kolleger drept. Jim blir nødt til å slåss igjen, og finne ut hvem som er ute etter han.

Dette lover generisk, men spenningsfylt og underholdende action. Men det er fint lite underholdning, spenning eller action å finne her. “The Gunman” begår actionfilmens kardinalsynd – den er dørgende kjedelig og med null underholdningsverdi. Jim Terrier er kanskje en topptrent eks-soldat, men noe geni er han ikke. Han bruker hele filmen på å finne ut det publikum skjønner i første scene. Dermed må vi lide oss gjennom to timer der Terrier vandrer forvirret fram og tilbake mellom gamle kolleger, uten noe særlig plottfremgang. Mysteriet er ikke-eksisterende og scenene utfolder seg i sneglefart. Det er umulig å ikke underdrive hvor kjedelig “The Gunman” er.

Mangel på spenning kan tilgis hvis filmen har andre kvaliteter. Dessverre er det lite å hente på andre fronter også. Actionscenene er få, og spredt altfor tynt utover det langdryge plottet. Det er kanskje et eller to øyeblikk med “badass-potensial”, men det potensialet forblir uforløst, da scenene er så anonymt iscenesatt at adrenalinet aldri kicker inn.

Man har i alle fall flinke skuespillere, da? Ja, flinke er de nok. Om de faktisk leverer, er en annen sak. Det største lovordet om skuespillet er at det akkurat innfrir minimumskravet. Sean Penn som vanligvis er en fyr med mye talent, overbeviser som en ræva skuespiller her. Han virker ikke som om han vet hvor han er, og fremstår genuint forvirret. Som i er-jeg-på-riktig-filmsett?-forvirret. Idris Elba og Ray Winstone er glorifiserte cameos som dukker opp i ti minutter, med autopiloten på. Javier Bardem har tydeligvis ikke fått noe form for regi da han meget usubtilt veksler med å være sinna-full og creepy-passiv friendzoned.

Skulle jeg trukket fram noe positivt, må det være filmens vitenskapelige kvalitet. “The Gunman” er en fantastisk demonstrasjon av relativitetsteorien. Aldri før har to timer gått så tregt.