1
Årets verste

Tittel:
Teenage Mutant Ninja Turtles 2
Sjanger:
Action
Varighet:
1 t. 51 min.
Aldersgrense:
9
Skuespillere:
  • Megan Fox
  • Will Arnett
  • Stephen Amell
  • Alan Ritchson
  • Tyler Perry
Regissør:
Dave Green

Og du trodde det ikke kunne bli verre enn forrrige gang? 

Tro om igjen. Sleng et to-tall og underskriften “Out of the Shadwos” bak tittelen, og vips har du en film som ikke bare er verre enn eneren – men som garantert vil bli stående som det ypperste mølet dette kinoåret har produsert. Året som allerede har eksponert oss for ting som “Batman v Superman” og “Alice Through the Looking Glass”, altså.

Premisset? De tenårige ninjaskilpaddene lever fortsatt i skyggene etter å ha forpurret de likevektig onde og tåpelige planene til supersamuraien Shredder fra forrige film. Men når Shredder bryter ut av fengsel, og attpåtil allierer seg med den utenomjordiske mesterhjernen (bokstavelig talt) Krang, må mutantene ut av skyggene og inn på slagmarken New Yorks gater fort forvandles til.

La meg si det rett ut: For en mangeårig Turtles-fan er “Out of the Shadows” direkte vond å se på. Regissør Dave Green prøver å løse problemene den forrige filmen led av (altså det meste), ved å la det gå sport i referansekasting til de bisarre (les: kule) tegneseriene det hele bygger på. Resultatet er en film stappmett på totalt tilfeldige hendelser og obskure figurer, men sulteforet på en engasjerende historie og ditto karakterer. Det siste kanskje ikke så overraskende når Megan Fox er filmens menneskelige alibi. Hva gjelder våre helter i grønt, er de fortsatt så infantilt tenårige at “Skam” fortoner seg som en episode av “Presidenten”.

Enda vanskeligere er det å se hva et publikum utenfor fanskaren skal kunne hente fra dette – sett bort ifra grønne tall for aksjonærer i Weifa-konsernet. Du bør nemlig ha godt grep om Ibux-eska hvis du skal ha håp om å klare deg gjennom dette tredimensjonale CGI-marerittet i samfulle to timer. Det verste? At regissør Green og manusforfatterne bak ikke virker å ta seg bryet med å prøve å formidle en interessant historie. Ikke dermed sagt at man må tilnærme seg Teenage Mutant Ninja Turtles slik Spielberg tilnærmet seg Oscar Schindler, men det går i det minste an å prøve å fortelle noe engasjerende med materialet man er gitt. Det fungerte fint i 1990, så hvorfor ikke i 2016?

Dessverre er “Out of the Shadows” nok en blockbuster med stil over innhold på prioriteringslista. Riktignok en dårlig taktikk for en film som er like visuelt innbydende som det norske herrelandslaget under Per Mathias Høgmo. “Out of the Shadows” er totalt blottet for alt som kan minne om fortellerglede. Godt mulig Turtles kommer ut av skyggene. For min del kunne de med fordel blitt der.

PS! FIlmen setter endelig fanfavorittene