5
Arnold holder stand

Tittel:
The Last Stand
Sjanger:
Action, Thriller, Western
Varighet:
1 t. 47 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Arnold Schwarzenegger
  • Forest Whitaker
  • Johnny Knoxville
  • Luis Guzmán
  • Peter Stormare
  • Eduardo Noriega
Regissør:
Jee-woon Kim

Jeg er for ung til å ha opplevd Arnold Schwarzenegger i glanstida. Gitt at den ikke begynner nå.

“The Last Stand” er nemlig kvalifisert underholdning. Nei, du tror ikke på meg? OK – nå skal du høre:

Det var en gang en mektig forbryter som lurte FBI trill rundt og rømte fra rømningssikker varetekt. Hans navn var Gabriel Cortez og hans fremste ønske var å flykte til Mexico. For å klare det må han gjennom den lille småbyen Sommerton Junction. Der er Arnold Schwarzenegger sheriff.

Ikke helt overbevist ennå? Vel, det er nok ikke plottet som blåser deg av banen. Historien er enkel og oversiktlig, og noen ganger kan det være akkurat det man er ute etter. Når det er sagt – plottet hviler på et solid fundament med action og humor, og affeksjonsverdien ved å høre Schwarzeneggers karakteristiske røst veier også tungt.

Skurken (Eduardo Noriega) har et voldsomt apparat rundt seg, og måten han flykter fra Forest Whitaker og FBI på er gjennomtenkt og suger godt i magan. Voldsom lyd og bilder bidrar til det. “The Last Stand” er med andre ord mer enn bare en fornøyelig actionkomedie – den er i perioder også en heftig thriller.

Sjangermiksen er ikke helt ny for oss, men den er svært godt balansert. Det er på ingen måte moro hele tiden – Johnny Knoxville, for eksempel, er mye mindre med enn det var naturlig å tro på forhånd. Og for en sjelden gangs skyld er det deilig at Luiz Guzmán ikke tar av helt.

Faren for at overraskelsemomentet spiller inn her er tatt hensyn til, for hvem hadde vel trodd at dette skulle bli minneverdig? Kanskje Schwarzeneggers blodfans, men neppe mange andre. Men faktum er at resultatet er akkurat det regissør Jee-woon Kim ønsket seg – storartet underholdning uten underliggende budskap eller større formål.

Og det er jo veldig avslappende noen ganger.