4
Artig action!

Tittel:
Knight and Day
Sjanger:
Action, Komedie, Thriller
Varighet:
1 t. 49 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Tom Cruise
  • Cameron Diaz
  • Peter Sarsgaard
Regissør:
James Mangold

Det er duket for masse action og sjarmerende humor når actionhelten Tom Cruise møter kronisk søte Cameron Diaz. Spørsmålet er hvor godt deres respektive verdener kommer overens.

Filmen “Knight and Day” begynner i det June (Cameron Diaz) skal i sin søsters bryllup i Boston. På flyplassen støter hun – bokstavelig talt – borti en kar som etter hvert presenterer seg som Roy (Tom Cruise). De skal naturligvis på samme fly. Det June ikke vet, er at Roy er på flukt fra FBI med en gjenstand så verdifull at samtlige kriminelle som er klar over at den finnes, vil drepe alle som står i veien for å få kloa i den. Og flere av disse er selvfølgelig representert på Boston-flyet. Deriblant både piloter og høyhælte flyvertinner.

En annen ting June ikke vet: Roy skal drepe dem alle.

Bortsett fra June selv, da. Hun skal bare dopes ned omhyggelig. Stadig vekk.

Den uvurderlige gjenstanden blir med Roy og June på en verdensomseiling i fluktens tegn, med FBI og ressurssterke kriminelle hakk i hæl.

Likevel blir dette aldri ordentlig spennende. Det som imidlertid er spennende er å se hvordan de to stjerneskuespillerne fungerer sammen. De representerer jo i stor grad hver sin sjanger. Og da er det gledelig å kunne meddele at de passer riktig så godt i hverandres selskap. Cruise sørger for å opprettholde nivået på de noe typiske, men fungerende actionsekvensene, mens Diaz gir filmen en nødvendig humoristisk dimensjon, med sitt overraskende eminente skuespill.

Og da er det vel også på sin plass å rose regissør James Mangold for et ålreit stykke arbeid.

Det er alltid skummelt å tro ting på forhånd, men det var noe som fortalte meg at Tom Cruise trengte denne rollen. Han viste i “Tropic Thunder” at han behersker komedier, men det var en temmelig liten rolle. Nå viser han i snaue to timer at han trives med humor i luften. Så gjenstår det vel bare å se da – om rollen var sårt tiltrengt eller ei. Det vil tiden vise.

Hvis vi skal samle trådene og konkludere med noe, kan vi begynne med at historien verken er dritstilig eller veldig intens. Men dette er en godt gjennomført produksjon som, hva formålet angår, kommer helskinnet i mål. Filmen er nemlig god underholdning fra start til slutt, og – så lenge du ikke er av det kresne slaget og higer etter mening og dybde – absolutt verdt kinopengene.