4
Artigere uten Statham?

Tittel:
Parker
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
1 t. 58 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Jason Statham
  • Jennifer Lopez
  • Michael Chiklis
  • Wendell Pierce
Regissør:
Taylor Hackford

Jason Statham er blitt ensbetydende med betydningsløs film. “Parker” betyr ikke noe mer enn de andre. Men den er heldigvis kulere.

I hvert fall stort sett. Hvis vi tenker langt nok tilbake i tid vil vi nok minnes filmene hvor Statham spilte en mindre rolle. Best av alle – “Snatch”. Men siden den første “Transporter”-filmen har stort sett alle rollene hans bestått i å være en hardtslående krigsmaskin, kanskje med unntak av “The Bank Job” og “The Italian Job”.

Blir det ikke litt ensformig i lengden? Hver gang man trenger en skuespiller som kan slåss caster man Statham. Og over tid er resultatet bare en diger, smakløs suppe av glemt action og semi-fornøyelige replikker. Skulle likt å høre fra den som våger å irettesette meg på det.

Denne gangen er Statham en glup raner, og i det filmen sparkes i gang er han i full gang med å rane et tivoli for inngangspenger. Med seg på laget har han et par klovner, en rookie og han svarte småtjukke detektiven fra “The Wire”. Men etter det vellykkede ranet bestemmer de fire andre seg for at Statham er for glup til at han potensielt sett ikke klarer å la være å rundlure sine medsammensvorne og stikke av med hele gevinsten. Dermed er det smartest å drepe han.

Det klarer de bare nesten. Surprise! Og deretter handler det meste om hevn, krydret med en usedvanlig dum og deilig J-Lo.

Actionsekvensene er som vanlig ålreite, men denne gangen er de nok litt røffere og utfallene hakket blodigere. Intensiteten i slåssingen er mer påtrengende enn Stathams standardvold, ganske enkelt fordi motstanden ikke akkurat gjemmer seg bort under sofaen. Og det trengte Statham nå. Litt friksjon var på tide.

Samtidig er historien – eller i hvert fall planer og gjennomføringer – av interessant art. Ingenting er genialt, men når ting går som planlagt registrerer jeg i det minste at jeg akkurat ikke trakk på smilebåndet. Og da har man kommet et lite stykke.

Jeg kommer likevel ikke fra det at Statham også fikk denne rollen. Hadde det ikke vært morsommere med en annen kar? Hvem som helst kan jo være actionhelt i disse dager. Så lenge man styrer unna Nicolas Cage og Bruce Willis …