5
Bak fasaden på Ingrid Bergman

Tittel:
Jeg er Ingrid
Sjanger:
Biografi, Dokumentar
Varighet:
1 t. 54 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Ingrid Bergman
  • Isabella Rossellini
  • Pia Lindström
  • Roberto Rossellini
  • Alicia Vikander
Regissør:
Stig Björkman

Det er få svenske filmstjerner som skinner så klart som Ingrid Bergman. Sånt blir det selvfølgelig dokumentar av.

Det var aldri gitt at Ingrid Bergman skulle bli en stor stjerne. Mange dødsfall i nær omkrets og familie sørget nesten for å stoppe karrieren før den i det hele tatt hadde tatt av. Men så tok en ung, svensk jente en avgjørelse som endret livet hennes, og til svenske skuespillere som eksportvare, for alltid. Foreviget via en rekke private klipp, intervjuer med Ingrid selv, samt intervjuer med barna hennes, forteller regissør Stig Björkman en fabelaktig historie om et liv som ikke alltid var like glamorøst som det kunne virke på film.

Og for en stakkars filmelsker i Norge så er det selvfølgelig lett å identifisere filmikonet Ingrid Bergman kun med det hun har gjort på det store lerretet, men det er jo en liten del av den totale historien. Prisen hun måtte betale for å leve et liv i rampelyset har hun betalt med en bismak. Få har nok hørt hele historien hennes. Før nå, så klart.

Gjennom bilder hvor vi ser Bergman på privaten vises et liv man ikke kan forestille seg, men bilder er sjelden nok. Björkman har vært så heldig at han har fått den nydelige stemmen til filmstjernen Alicia Vikander (“Ex Machina” og “Seventh Son”) til å fungere som Ingrids egen stemme, i det hun leser flittig fra Ingrids dagbok om alt fra det å være lenge borte fra datteren Pia, til å spille mot Humphrey Bogart, og videre til forholdet til den noe eksentriske regissøren Roberto Rossellini. Alicia Vikander gir en stemme til en sjel som forteller fra fortiden til en fantastisk skuespiller, og hun leverer dette på en så sterk måte at man tror at Ingrid selv forteller sin historie slik hun ønsker det – kanalisert gjennom Vikanders røst. Og den stakkars filmelskeren fra Norge? Han fryder seg enormt!

Man kan lett si at det er synd at Bergman selv ikke fikk fortalt denne historien, men det er vanskelig å tro at det kunne vært gjort så mye annerledes enn dette. Björkman har laget en kompakt, lun og fin dokumentar som setter søkelyset på tankene til en filmstjerne mens hun går fra statisttilværelse i Sverige til å spille mot filmhistoriens tungvektere som Cary Grant, Gregory Peck, Yul Brynner, Gary Cooper, og nevnte Bogart. For en karriere. Og ikke bare spilte hun i store og kjente filmer. Anerkjent ble hun også. Tre Oscar-statuetter er faktisk tre flere enn det Leonardo DiCaprio har fått – for å sette henne opp mot en av dagens mest ettertraktede skuespillere. Det er ikke verst fra en jente født i Stockholm en sensommerdag i 1915.

Selv om det er en imponerende CV å vise til, så er det aldri noe Björkman vier altfor mye tid. Han vil heller gjerne vise oss hvem personen bak fasaden er, og her lykkes han enormt godt. Flere ganger dykker han såpass under huden på Bergman at man nesten kan føle smerten i stemmen som forteller på hennes vegne. En slik karriere er umulig uten å ofre noe, og man merker hvor målrettet og fokusert Bergman har vært. Skuespiller er det hun ble født til å være – koste hva det koste vil.

Spilletiden på snaue to timer kan virke litt drøyt når filmen har et tregt tempo. Men med noen snedige toner, uttrykksfulle bilder, og gjerne klipping som får det hele til å flyte sømløst over lerretet, er det vanskelig å argumentere på hva filmen skulle vært foruten. Björkman har vært dyktig og gir oss et innsiktsfullt bilde inn i livet og hodet på den svenske nasjonalskatten som er Ingrid Bergman. Om du er totalt ukjent med Bergman er dette filmen som bør gi deg et såpass kraftig spark bak, at man uten å nøle bør søke opp det aller meste av hennes filmografi. Om ikke kvaliteten på alle filmene reflekterer toppkarakter, så er det meste hun gjorde verdt å sjekke ut for å innse bredden og talentet vi mistet på hennes 67-årsdag i 1982.