5
Bankman Begins

Tittel:
The Big Short
Sjanger:
Biografi, Drama, Komedie
Varighet:
2 t. 10 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Christian Bale
  • Ryan Gosling
  • Steve Carell
  • Brad Pitt
Regissør:
Adam McKay

Komedien om finanskrisa er sikker som banken. Nei, vent…

Hvem skulle tro at regissøren med det ikke voldsomt imponerende karriereøydepunktet “Step Brothers” var i stand til å lage en smakfull dramakomedie om en av de mest tragiske hendelsene i den vestlige økonomiens historie? Basert på en sann historie, full av økonomidialog på masternivå og med konsekvenser flere tusener fortsatt merker ringvirkningene av.

“Anchorman”-regissør Adam McKay fikser likevel fiffen. Eh, biffen. Med god hjelp fra boka signert Michael Lewis – som tidligere har inspirasjonskilden til “Moneyball”. Ok da, “The Blind Side” også.

Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carrell og Brad Pitt spiller hver sitt blad av et firkløver som på hver sin kant tyder tegnene på en finanskrise i emning. Følgelig setter alle sammen det de eier og har på et veddemål mot verdensøkonomien og bankene som regjerer den.

“The Big Short” er en fascinerende film. Ikke bare fordi den blander til dels lettbeint komikk med ekstremt dramatiske hendelser med bagatellaktig selvsikkerhet, men fordi den forsøker å forklare hvordan den amerikanske økonomien anno 2005 hadde integriteten til et luftslott. “Økonomi for dummies”, noen?

“The Big Short” klarer imidlertid ikke bare å forklare, men å gjøre økonomipensumet interressant. Det kan ha noe å gjøre med at nevnte pensum forklares av Margot Robbie i et badekar, selvfølgelig. Men mest av alt er det filmens hinsides selvsikre formspråk som fascinerer: Bildene pauses i Scorsese-frekvens og karakterene bryter den fjerde veggen som om den skulle vært av gips. Det hele klippet sammen i en hurtigere rytme enn hjerteslagene til en halvferdig birken-løper.

Komikken i det hele imponerer også, selv om det enkelte ganger underveis og mot slutten – når det økonomiske korthuset omsider raser sammen – føles noe malplassert. «The Big Short» gjør imidlertid en bedre jobb enn tenkes kan. Det er en kløktig, velfortalt og relevant dramakomedie. Alt nøstet sammen av Adam McKay, som for første gang gir en fullstendig omvisning i regigalleriet sitt.

“The Big Short” er en imponerende bedrift – et Oscar-nominert drama som makter å takle et vanskelig tema med kløkt og høytidelighet, samtidig som den investerer tungt i humor. Det spørs om det ender i pris, men Adam McKay & co kan innkassere masse fremtidig godvilje på sparebøssene sine.