5
Barn som slakter barn

Tittel:
The Hunger Games
Sjanger:
Action, Science fiction, Eventyr
Varighet:
2 t. 22 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Jennifer Lawrence
  • Josh Hutcherson
  • Woody Harrelson
  • Stanley Tucci
  • Donald Sutherland
Regissør:
Gary Ross

Alt forhåndssnakket om filmatiseringen av boka “The Hunger Games” resulterte i labre forventninger hos meg – tro det eller ei. Så begynte terningene rundt om i verden å trille …

Vi befinner oss i Nord-Amerika, i en potensiell, men lite realistisk framtid. Et rike under navnet Panem er dannet i kjølvannet av et massivt folkeopprør. I et av de fattigste distriktene i landet kjemper Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) for sin lille families eksistens. Ikke for smør på brødet, hvilket ville vært for mye å be om, men for brød i det hele tatt.

Forsørgelsen tar imidlertid brått slutt når Katniss sammen med Peeta Mellark (Josh Hutcherson) – en av distriktets gutter – blir plukket ut til å representere Distrikt 12 i Panems årlige “The Hunger Games”. Dette brutale dødsshowet, regissert av landets styresmakter, er folkets pris å betale for opprøret som i sin tid kostet så mye. Tolv distrikter, dobbelt så mange deltakere. Bare én kan vinne.

Barn helt ned i 12-årsalderen slakter hverandre. Og det foran øynene på et helt folk, samlet rundt et enormt, riksdekkende TV-rigg. “Paradise Hotel” er plutselig ikke fullt så kontroversielt.

Suzanne Collins’ bestselger “Dødslekene” – som den heter på norsk – gikk ned på høykant i fjor høst. Den var umulig å legge fra seg. Og nå, etter å ha sett filmen, sitter jeg med akkurat den samme følelsen. Regissør Gary Ross har klart å konvertere leseropplevelsen nesten til det perfekte; Katniss’ og Peetas ve og vel betyr virkelig alt. Jeg skulle ønske han også fikk til deres nærmest pirrende, komplekse forhold hundre prosent. Selv om dette på film kanskje hadde tatt fra meg kroppskontrollen.

Hvorvidt den ustø kameraføringen bidrar til filmens altoppslukende nerve kan trolig diskuteres, men irritasjonsmomentet kan også tilgis – for “The Hunger Games” er virkelig en gjennomført film. På tross av at brutaliteten, blodet og døden ikke er formidlet i detalj ligger det likevel mellom linjene og skriker med voldsom kraft. Og det i nesten to og en halv time.

Avrundingen er likevel kort, men som forventet åpen for fortsettelse. Dette er jo ikke Collins’ eneste bok om Katniss Everdeen.