5
Barnefilm for voksne

Tittel:
9
Sjanger:
Action, Animasjon, Eventyr
Varighet:
1 t. 19 min.
Aldersgrense:
11
Regissør:
Shane Acker
Originalstemmer:
  • Elijah Wood
  • Christopher Plummer
  • Jennifer Connelly
  • John C. Reilly
  • Crispin Glover

Jeg har sett coveret både her og der, men aldri tenkt noe mer enn “hva i all verden er dette?”. Nå var det jammen meg på tide å se “9”.

Tim Burton og Timur Bekmambetov står på produsentlista, og det er en rekke kjente navn som har stemmene til de søte tøydukkene i animasjonsfilmen “9”. Elijah Wood, Jennifer Connelly og John C. Reilly – bare for å nevne noen (les: nesten alle). Så lista er lagt nokså høyt.

Derfor er prosjektet både spesielt og interessant. For bare hør her: Filmen handler om en tøydukke som plutselig begynner å leve, for så å finne sin skaper død. Tøydukka vet ingenting om verden, men finner raskt ut at den er temmelig dyster. Hvorfor? Spor av storhet røper at ting ikke alltid har vært så ille.

Så finner han en annen tøydukke – riktignok en litt eldre modell, men åpenbart skapt av samme person. Vedkommende har et og annet å forklare, men rekker det knapt før en grotesk – og lite barnevennlig – fiende bykser fram fra ruinenes mørke, stapper på brutalt vis den kunnskapsrike tøydukka i kjeften og traver tilbake mot sitt eget skjulested.

Vår tøydukke er av den nysjerrige sorten, og slik starter eventyret.

Nok en gang en moralsk preken i disfavør roboter. Vi har sett det “I, Robot” og “The Terminator” før, blant mange andre. Og helt malplassert er det sikkert ikke – hva vet jeg?

Her er det i hvert fall evnen til å fange seeren som trekker opp. For historien er enkel og formidlingen kunne ikke vært vanskeligere – likevel klarer tøydukkenes mimikk å skape et overraskende stort engasjement for filmens handling. Enhver avgjørelse betyr liv eller død – potensielt sett, siden menneskeheten er utryddet.

Karakterene driver altså en enkel handling framover, regissert med stødig hånd. Og på veien får vi stadig små, finurlige, imponerende stykker postapokalyptisk artwork – et herlig krydder over den spennende historien.

Forkledd som barnefilm, men kanskje først og fremst for voksne, er den en utfordring med tanke på målgruppe. Ikke noe for de minste – det kan vi i hvert fall trygt konkludere med.