2
Bilturen fra semi-helvete

Tittel:
The Guilt Trip
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 35 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Seth Rogen
  • Barbra Streisand
  • Brett Cullen
  • Adam Scott
Regissør:
Anne Fletcher

Den unge og fremadstormende komikeren Seth Rogen har slått seg sammen med den gamle og utdaterte Barbra Streisand, av alle, for å lage en biltur-komedie.

Man kunne vel nesten tro at det har klikket for den godeste Seth Rogen. Vi snakker altså om fyren fra “Pineapple Express” og “Knocked Up”, en fyr som har gode evner til å få sitt publikum til å le. I tillegg er han i vinden som aldri før.

Kanskje har Rogen sin egen mor som manager? Man går vel ikke fra stoner-komedier og andre morsomheter, til å bli med på en slags hyllest til mødre over hele verden, sånn helt uten videre? Noe må jo ligge bak.

Uansett så spiller Rogen en mann som har funnet på et produkt han gjerne vil selge inn til en stor butikk-kjede. Derfor skal han dra tvers over landet for å promotere produktet sitt, med en innøvd presentasjon som ikke akkurat oser spenning. Av ren og skjær skyldfølelse, ber han med moren sin (spilt av Streisand), selv om hver celle i kroppens hans skriker at han ikke skal gjøre det. Det starter relativt uskyldig, uten de helt store diskusjonene, men etter hvert eskalerer alt. Forholdet mellom mor og sønn settes virkelig på prøve.

Selv om “The Guilt Trip” tar opp noen temaer som de aller fleste sønner i verden har tenkt på, så er ikke det bra nok som komedie. De tøyer ikke strikken langt nok, og de forsøker aldri å presse grenser. Det er mer som en biltur hvor man stadig ligger 5 kilometer under fartsgrensa. Trygt, men forferdelig kjedelig og tregt.

Og mye av grunnen til at filmen aldri tråkker hardt på gassen er Barbra Streisand. Dama er kjedsomlighet in persona, og det er aldri noen tvil. Rogen sliter med sin karakter, for det er tydelig at han ønsker å oppnå kontakt. Men det er et håpløst tilfelle. Streisand er sta som et esel, og hun kjører sin egen stilart som aldri fungerer. Ikke bare er det mangel på kjemi, men hun får det heller ikke til på egenhånd.

Det er et par små øyeblikk hvor jeg humrer lett, og jeg tar meg i å smile når Rogen sneier innom sin sedvanlige komiske eleganse. Men med dama som har regissert “The Proposal” og “27 Dresses” i registolen, og familievennlige Dan Fogelman med manus, så kunne vel ikke dette blitt særlig bedre enn en toer på terningen. Det er med andre ord ikke bilturen fra helvete, men semi-helvete.