2
Blek kopi av “Ocean’s Eleven”

Tittel:
The Italian Job
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
1 t. 51 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Mark Wahlberg
  • Charlize Theron
  • Edward Norton
  • Jason Statham
  • Mos Def
Regissør:
F. Gary Gray

Biljakt, kupp og et glamorøst liv som tyver. “The Italian Job” viser kriminaliteten fra en underholdende side, men likevel er ikke filmen god nok.

Jeg elsket Ocean’s-filmene. Jeg synes de var akkurat så lette og smarte som de burde, samtidig som at jeg ble underholdt av action, finurlige karakterer og vittige kommentarer. Det dreide seg om tilnærmet perfekte actionkomedier.

Den samme miksen forsøker “The Italian Job” seg på, men den innehar altfor mange feil.

Mye av feilen kommer av Mark Wahlberg, som var på vei oppover på rangstigen i Hollywood, kler på seg rollen som Charlie Croker. En mann som tar over stafettpinnen etter at hans mentor ble drept av en han trodde var en venn og alliert, men som lurte både Charlie og resten av teamet. Charlie er hjernen bak operasjonen som skal stjele tilbake store mengder gull fra denne eks-vennen, spilt av Edward Norton. Og for å klare det trenger de å klekke ut en plan som overgår alt de har gjort tidligere. For nå spiller de ikke lenger mot uvitende fiender, men mot en som vet alt de kan foreta seg.

Første feil er at Wahlberg ikke kan gråte og heller ikke sørge. Det er i hvert fall en del av hans register som skuespiller, som ikke var ferdigutviklet da denne filmen ble laget. Heldigvis for filmbransjen er han en bedre skuespiller nå i dag.

Andre feil er at Edward Nortons karakter fremstår som en glatt tulling som burde visst bedre enn hva han holder på med etter åpningsscenen. Ikke et godt utgangspunkt for å skape en god dynamikk mellom det gode og det onde i denne filmen.

Tredje feil er at filmen ikke har snev av sjarm.

Ved å nevne at filmen har en historie som ikke interesserer meg, kan jeg vel trygt si at filmen har store brister på minst fire kritiske punkter. Dette er punkter jeg mener en film som dette bør ha på plass for å lykkes. Og den har ingen av delene. Ingen karismatisk karakter i hovedrollen, og en skuespiller for dårlig til å gjøre noe ekstra ut av ham. Filmens slemming er tre fjerdedels idiot, med tanke på hva og hvorfor han gjør som han gjør mot slutten av filmen.

Resten av filmen er et pinlig tilfelle av å forene skuespillere med begrensede evner. Donald Sutherland og Charlize Theron er de som skiller seg ut, men førstnevnte har en altfor liten rolle og sistnevnte gjør en overraskende dårlig prestasjon i en av filmens hovedroller.

Det eneste jeg finner positivt med denne filmen er at den har et par heftige scener som involverer blant annet biljakt, båtjakt og et spenstig kupp. Så litt underholdning er det faktisk her. Men bare litt. Den kan dermed fint fortsette å være sparringspartner til Ocean’s-filmene. Noen reell utfordrer i ringen vil den aldri være.