4
Blodig tipping

Tittel:
Arme riddere
Sjanger:
Action, Komedie
Varighet:
1 t. 26 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Kyrre Hellum
  • Henrik Mestad
  • Mads Ousdal
  • Lena Kristin Ellingsen
  • Fridtjov Såheim
Regissør:
Magnus Martens

Den nyeste norske storfilmen har premiere på kinoene rundt omkring i landet i dag. “Arme riddere”, regissert av Magnus Martens, har potensialet til å bli en publikumsfavoritt. Jo Nesbø står bak historien, og skuespillerne er plukket fra Norges øverste hylle.

“Arme riddere” er en actionkomedie. Den har et forholdsvis enkelt plott, der en tippegevinst skaper store problemer blant medlemmene av tippelaget. Hovedpersonen, Oscar Svensson, befinner seg plutselig i sentrum av en mordgåte, og presses av etterforskeren Solør, spilt av Henrik Mestad. Handlingen er lagt til Halden, og svenskegrensa blir hyppig krysset. Altså – her er det lagt til rette for småharry rollefigurer, og tvilsomme strippebuler på den kjipe sida av Svinesund.

Spørsmålet alle, inkludert Oscar, stiller seg er: Hvordan havnet Oscar Svensson i dette uføret? Kyrre Hellum er en av Norges morsomste skuespillere, og har lang erfaring i halvfjott-rollen (se blant annet Tomme Tønner). Han passer utvilsomt bra i rollen som fortvilte og forvirrede Oscar.

Henrik Mestad gjør seg samtidig utmerket som den ustabile avhørslederen Solør. Hans artige observasjoner, finurlig klisjébruk – etterforskerens metoder og oppførsel bringer garantert latteren frem blant publikum. Sekvensen der han går gjennom kjente avhørsteknikker rett foran Oscar er kanskje filmens høydepunkt når det gjelder humor.

Tippelaget består i tillegg til Hellum av Mads Ousdal, Andreas Cappelen og Arthur Berning. Disse gjør en helt grei jobb i rollene som eks-kriminelle – og spesielt Berning i rollen som den psyko rogalendingen Billy Utomjordet spiller bra med sitt truende vesen. Ellers er filmens covergirl, Himmelblå-kjente Lena Kristin Ellingsen, med i alt for få scener.

Det er umulig å ikke sammenlikne “Arme riddere” med de mest kjente filmene i sjangeren. Småkriminelle rollefigurer, avsagde hagler, snuskete, strippeklubbdrivende kjeltringer, gambling som bakgrunn for konflikten – har vi ikke sett det før? Guy Ritchies “Lock, Stock and Two Smoking Barrels” er en nærliggende sammenlikning, og man finner klare trekk fra denne og Ritchies senere film, “Snatch”, i “Arme riddere”.

Humoren i disse filmene er gjennomført smart, men i “Arme riddere” blir det nesten litt overkill. Filmen er imidlertid meget bra kinematografisk, med gode klipp og godt komponerte bilder. Dette gjør selvfølgelig at selve kinoopplevelsen løfter vurderingen som helhet.

Alt i alt bringer ikke filmen mye nytt til actionkomedie-sjangeren, men den er perfekt om man ønsker å skru av hjernen i halvannen time.