2
Bomskudd, Arnold

Tittel:
Sabotage
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
1 t. 49 min.
Aldersgrense:
18
Skuespillere:
  • Arnold Schwarzenegger
  • Sam Worthington
  • Terrence Howard
  • Joe Manganiello
  • Mireille Enos
Regissør:
David Ayer

Det er offisielt: Schwarzenegger er blitt en parodi på seg selv.

Jepp, “The Governator” har offisielt gått over datostemplingen. Kanskje ikke så overraskende, da det i etterpåklokskapens lys er lett å se at best-før datoen opprinnelig var satt til utgangen av ’91. Trist er det likevel at selveste Terminator nå terminerer egen karriere med makkverket “Sabotage”. (Ironien ved tittelen lar vi forbigå i stillhet.)

Igjen spiller Arnold en nevenyttig actionhelt med sløy aksent. Denne gangen som John “Breacher” Wharton – lederen av den mest primitive spesialstyrken Los Angeles-politiet har å by på.

Disse neandertalerne, som ville vært sparket på hodet og ræva ut av politiskolen i det virkelige liv, står rettmessig anklaget for å ha gjemt unna snaue 10 millioner dollar etter en razzia mot et meksikansk dop-kartell. Og selv om de grunnet manglende bevis blir erklært uskyldige av offisielle myndigheter, hjelper det lite når det bestjålne dop-kartellet vender tilbake på hevntokt.

“Sabotage” har et helt ålreit utgangspunkt. Sluttresultatet er imidlertid alt annet enn greit. Årsaken er tilsynelatende todelt. For det første: David Ayer og Skip Woods har latt det gå sport i å presse klisjeer inn i et allerede temmelig begredelig manus. Testosteronet pumper – samme om karakterene har ett eller to X-kromosomer – dåse- og køllevitsene skytes tett som fra et maskingevær, og den avsluttende tvisten kommer sannsynligvis bare overraskende på om du har sovet gjennom den første timen.

Ikke et dårlig alternativ, for øvrig.

For det andre: Samtlige filmer på Schwarzeneggers merittliste har et visst glimt i øyet ved seg. “Sabotage” ser det nødvendig å trykke dette glimtet opp i trynet ditt. Filmen veksler mellom kvalmefremkallende blodutgytelser, som hentet fra Schwarzeneggers glansdager, og i overkant selvironiske stikk mot 66-åringens politiske karriere. Det hele ender som en slags småschizofren hybrid-parodi på “Commando” og “Kindergarten Cop”.

Det er imidlertid ikke Schwarzeneggers skyld at “Sabotage” går åt skogen. At han etter mer enn halve livet sitt i statene fortsatt har tjukkere aksent enn Angela Merkel, er stadig hysterisk sjarmerende. Sammenlignet med sine medspillere, fremstår også eks-guvernøren som en reinspikka Oscar-kandidat. Terrence Howard, Sam Worthington og Mireille Enos kan vente seg razzie-nominasjoner i hopetall.

Filmens største prestasjon tilhører cinematograf Bruce McCleery, som om ikke annet får det øvrige makkverket til å se ganske snasent ut.

Likevel: Om “Sabotage” beviser noe, er det at den 66-år gamle steroidbombens relevans som actionhelt for alvor er på hell. Aldri har karrierepila pekt lenger sør enn den gjør nå.

“I’ll be back” har vært Schwarzeneggers mantra i alle år. Etter dette kan han fint la være.