4
Boyhood 2.0

Tittel:
Brødre
Sjanger:
Dokumentar
Varighet:
1 t. 46 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Markus Holm Buvarp
  • Lukas Holm Buvarp
  • Tore Buvarp
  • Aslaug Holm
Regissør:
Aslaug Holm

Dokumentaristen Aslaug Holm tar en Linklater.

Holm har nemlig brukt de siste åtte årene på å følge sitt eget avkoms oppvekst fra små sjarmtroll til tenåringer. Relativt normal mammavirksomhet, hadde det ikke vært for 16-millimeteren hun har hatt foran ansiktet.

Holm setter dørene i familiens leilighet på Sagene på gløtt, og lar oss være fluen på veggen i et helt normalt familieliv. Fokuset ligger, som i de fleste familier, på barna: Storebror Markus og lillebror Lukas.

På papiret har Holm lagd hjemmevideoen fra helvete: En halvannen time lang film om en kjernefamilies drømmer, dynamikk og hytteturer til kysten. På lerretet fremstår det heldigvis ganske annerledes.

“Brødre” er nemlig blitt en fengslende, morsom og underfundig dokumentar om to brødres vennskap, fra barndommens blåøyde sommerdager til virkeligheten som møter dem når forventningene, og kroppshåret, baller på seg. Det er derfor ikke noe glansbilde vi får servert. Holm legger ikke vekk kameraet når brødrene går inn i vranglås, eller mer eksistensielle kriser.

Resultatet er en helhet som føles genuint ærlig. Mye fordi det ikke bare er Markus og Lukas’ tanker vi får innsyn i. Holm nøyer seg nemlig ikke bare med barnlige gleder, men går også egen morsrolle, og motivasjon for filmprosjektet, i sømmene. Det er helt enkelt rørende når Holm betror til oss at hun vegrer seg mot å legge vekk kameraet etter åtte år fordi det vil bety en avsluttet epoke for familien, der fraflytting blir neste side i familiealbumet.

Joda, den er kanskje litt lang og går ut på et kvasifilosofisk sidespor for mye, men det legger ikke nevneverdig demper på “Brødre” som en varm og vellaget dokumentar om familie og vennskap.