5
Brutal og ubehagelig

Tittel:
90 minutter
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 30 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Bjørn Floberg
  • Mads Ousdal
  • Aksel Hennie
  • Pia Tjelta
Regissør:
Eva Sørhaug

“90 minutter” takler en tøff problemstilling med stil.

Regissør og manusforfatter Eva Sørhaug traver ukjent farvann i norsk film med “90 minutter”, en film om tre menn av ulik sosial posisjon og alder. Tre menn med lite til felles utover volden de alle utøver mot sine koner. Et tema det ikke er hverdagslig å se skildret på et norsk filmlerret.

Bjørn Floberg spiller den eldre overklassetraveren som sliter med økonomien, Mads Ousdal spiller den middelaldrende politimannen med store skilsmisseproblemer, og Aksel Hennie er dophodet som holder sin kone fanget i egen leilighet. Filmen følger de tre i 90 minutter, før de gjør hver sin skjebnesvangre handling.

“90 minutter” skildrer et meget vanskelig tema, og tar sin fortelling på alvor. Det er en tematikk der det er lett å krysse grensen for hva publikum tåler å se, og filmen er avhengig av å bli fortalt på en måte som ikke gjør den helt forkastelig. Heldigvis kjenner regissør Sørhaug sitt publikum, og forteller sin historie med stram hånd og nærgående skildringer.  Brutalt? Ja. Forkastelig? Nei.

Filmen føles til tider skremmende virkelighetsnær. Følelsen om at det man ser på lerretet faktisk skjer et sted i Oslo i det man ser det er påtrengende, og gir filmen en egen dimensjon av ubehag.

Filmen er bygget på et smart manus, et manus som ikke legger alle kortene på bordet med en gang. Ved hver visitt innom de enkelte historiene får vi et nytt innblikk i motiv og årsaker til at de tre mennene gjør som de gjør. Vi får aldri forståelse for det, men filmen lar oss se noe av årsaken bak på en subtil og kløktig måte.

Det er ikke bare Sørhaugs manus som briljerer, også skuespillet er fra aller øverste hylle. Både Ousdal og Floberg er nær karrierebeste, men det er Hennie som stjeler showet som den dopmisbrukende barnefaren.

“90 minutter” gjør det meste riktig, og makter å lage en god og viktig film om et vanskelig tema.