5
Brutalt skraphandlerliv

Tittel:
The Selfish Giant: En himmel av kobber
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 33 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Conner Chapman
  • Shaun Thomas
  • Sean Gilder
  • Rebecca Manley
  • Lorraine Ashbourne
Regissør:
Clio Barnard

Det noe poetisk over det grå arbeiderklasselivet i den Oscar Wilde-baserte “The Selfish Giant”. 

Barnearbeiderklassens liv, får vi vel nesten si. “The Selfish Giant: En himmel av kobber” følger to 13 år gamle bestevenner som kaster seg inn i en farlig og brutal bransje slik at mødrene skal få betalt strømregningen.

Arbor har ADHD, og kameraten Swifty er den eneste som kan berolige ham når hodet fylles av kaos. Begge behandles som utskudd på skolen, og ingen er mer fornøyd enn Arbor da han til slutt blir utvist etter enda en slåsskamp i skolegården. På en nattlig ridetur oppdager de to menn som stjeler kobberledninger fra jernbanen, og det viser seg at slikt kan man tjene penger på. En ny verden åpner seg, der gamle kasseroller, bilvrak og vaskemaskiner blir gull verdt. Men den endelige verdien av slitet bestemmes av den lunefulle skraphandleren Kitten.

Og det mangler ikke på skrapmetall å ta med seg fra hager og gatehjørner i nabolaget i Bradford. Hagene er fylt av søppel, mens glassruter i inngangspartiene er et sjelden syn, ettersom innbrudd og konflikter daglig går ut over fasadene. Likevel er det noe fint her og. Spesielt vender filmen stadig tilbake til hestene som gresser på åkrene ved den store kraftstasjonen om kvelden. Ikke tilfeldig, ettersom hestene spiller sentrale roller filmen igjennom, fra å trekke kjerra med skrapjern til å delta i halsbrekkende veddeløp.

Filmen er basert på Oscar Wildes barnefortelling om den egoistiske kjempen som ikke vil la barna leke i hagen sin. Løst basert, åpenbart. Det er også bakgrunnen for den noe kompliserte tittelen på norsk. Hvem som er den egoistiske kjempen i denne filmen, må de som lurer nesten lese seg til selv.

Men guttene tror i alle fall åpenbart at de har funnet “en himmel” der kobber kan redde dem ut av alt det vanskelige. De prøver å gjøre det beste ut av situasjonen de er i, og vi gleder oss nesten med dem over den nye tilværelsen som skrapsamlere. Helt til alt, selvfølgelig, går fryktelig galt.

Selve kjernen i “The Selfish Giant: En himmel av kobber” er det nære og sterke vennskapet mellom opprørske Arbor og tålmodige Swifty i en rå og brutal verden. Det både skildres og spilles på vakkert vis.