5
Bunnsolid Oscar-favoritt

Tittel:
12 Years a Slave
Sjanger:
Biografi, Drama
Varighet:
2 t. 14 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Chiwetel Ejiofor
  • Michael Fassbender
  • Benedict Cumberbatch
  • Lupita Nyong'o
  • Sarah Poulson
  • Paul Dano
  • Brad Pitt
Regissør:
Steve McQueen

Den største Oscar-snakkisen av dem alle. Så stor at det nesten er overraskende at den ikke er enda bedre.

“12 Years a Slave” er en av få filmer om USA som amerikanerne ikke har vært i stand til å lage selv. Historien er bokstavelig talt svart. Man ønsker ikke å vedkjenne seg den, den er uten tvil bare dum og bør piskes til taushet om den blir for irriterende.

Dermed måtte Solomon Northups selvbiografi filmatiseres av en ikke-amerikaner. Og attpåtil en mørkhudet. Den briljante briten Steve McQueen fikk muligheten til å skildre denne dystre tiden, og med titler som “Hunger” og “Shame” bak seg, hadde han muligens noe relevant bagasje.

Resultatet er helstøpt, akkurat slik alle forventet.

Solomon Northup var altså en fri, mørkhudet kar med en fin familie og god økonomi. Det ble det imidlertid plutselig slutt på. Friheten, familien og alle mulige tegn til egen økonomi ble brått tatt fra ham og lagt igjen i New York, mens hudfargen fulgte ham hele veien til de vederstyggelige sørstatene. Og der ble den tatt i bruk for det den var verdt. Og dét er vondt å se på, slik det bør være i film av denne typen.

Spørsmålet er: Er det egentlig vondt nok?

Svaret er nei.

Det kan vel umulig bli vondt nok, men det er fullt mulig å lage en vondere fremstilling. Og det kunne filmen trengt.

At bilder, lyd, musikk, regi, manus, skuespill, scenografi, dramaturgi, kostymer og klipp – puh! – fungerer slik det skal er naturligvis en sjeldenhet, men skulle selvsagt bare mangle for 22 millioner dollar.

Det som imidlertid må legges ved er at alle disse tingene også kunne vært jazzet opp et hakk eller to til – noen litt mer enn andre. Det finnes absolutt perfeksjon her og der – mest av alt under sluttscenen. Den er så god at sammenlikninger uteblir.

“12 Years a Slave” er bunnsolid. Den er aldri dårlig. Heller aldri kjedelig.

Men … den kunne vært bedre.