3
Captain America overvintrer

Tittel:
Captain America: The Winter Soldier
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
2 t. 16 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Chris Evans
  • Scarlett Johansson
  • Anthony Mackie
  • Samuel L. Jackson
  • Robert Redford
Regissør:
Anthony Russo, Joe Russo

“The Winter Soldier” er en frossenpizza på Marvels ellers delikate meny.

Jeg innrømmer det gladelig: “Captain America: The First Avenger” var en av de bedre filmene i Marvels startfase. Faktisk bedre enn jeg var villig til å innrømme da den marsjerte ut på kino i 2011. Oppfølgeren, “Captain America: The Winter Soldier”, burde derfor markere en solid opptur. Akk, hadde vi bare bodd i bakvendtland.

For dessverre: “Captain America: The Winter Soldier” er langt ifra så bra som den første (etter hvert) var. Den er heller ikke voldsomt overlegen “Iron Man 2” – også kjent som Marvel-universets hoggestabbe.

Captain America er tilbake, og sliter fortsatt med livet i det 21. århundre. (Kapteinen selv er jo bare 1941.) Tilværelsen blir ikke nevneverdig enklere når en maskert skurk, kjent som The Winter Soldier, bestemmer seg for å stikke kjepper i hjulene på S.H.I.E.L.D.’s eviggående spinneri. Snart befinner kapteinen seg om bord på et synkende skip – omringet av et forrædersk hav av folk han ikke kan stole på. Selv ikke sin egen organisasjon.

Hvordan i alle dager kunne et brennhett plott som dette bli til noe så lunkent? “Captain America: The Winter Soldier” har jo alt: Actionscenene treffer mellomgulvet, øynene frydes av visuelt fyrverkeri, og nesen blir stadig pirret av den økende lukten av muffens. Dette skulle vært en heseblesende lekestue for teite kostymer og pompøs patriotisme.

Og ironisk nok: Det er akkurat dét som ødelegger moroa. At svarte lærdresser fra nærmeste S&M-utsalg gis ut som standardutstyr til kvinnelige etterretningsagenter, kjøpes glatt. At en opp-bola fyr løper rundt i rødt, hvitt og blått med et uslitelig skjold på ryggen, tar man også med på kjøpet. Men når hotpantsen og fargespraket skal ha deg til å svelge seig dialog de stapper ned i kjeften din med teskje, blir ting plutselig hakket vanskeligere å selge.

Den første “Captain America” levde godt på å være satt til et småkarikert og krigsherjet Europa på 40-tallet. “The Avengers” gjorde kapteinens grenseland-nasjonalisme til mobbeoffer for et helt lag av vittige superhelter. I “The Winter Soldier” står kapteinen alene, uten ironisk back-up. Da blir ting verken spesielt tro- eller humreverdig.

Dette overskygger det som ellers er et imponerende stykke actionfilm. For spektakulær – det er den. Men der Marvels øvrige univers leker seg oppover terningen med barnlig overmot, står “Captain America: The Winter Soldier” alene igjen som en litt frossen tørrpinne.