4
Charter-Mummi

Tittel:
Mummitrollet på rivieraen
Sjanger:
Animasjon, Familie
Varighet:
1 t. 16 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Regissør:
Xavier Picard
Norske stemmer:
  • Stinius Maurstad
  • Marit Synnøve Berg
  • Jon Erling Wevling
  • Ovidia Berg Lindquist

Mummitrollet og familien trekker sydover.

Hele Finlands favorittfamilie gjør som Svein, Hilde og pensjonerte Frp-politikere flest: Trekker mot varmere strøk når økonomien strekker til. Også for Mummifamilien er det skattepenger (bokstavelig talt en sjørøverskatt) som blir utslagsgivende for at mummiene reiser til den franske rivieraen.

Vel fremme møter de et liv i luksus, der Mummipappa fortaper seg i det intellektuelle miljøet, og Snorkfrøken kurtiseres av alle verdens glamorøse filmstjerner. Det sistnevnte er ikke Mummitrollet særlig begeistret for.

La det være sagt med en gang: “Mummitrollet på rivieraen” er forbeholdt barn som ikke helt har klart å legge smokken på hylla ennå. For de som nærmer seg et tosifret antall år, kan dette fort bli dørgende kjedelig. Slik det også er for noen og tyve år gamle anmeldere.

“Mummitrollet på rivieraen” forteller en simpel historie, med simple karakterer og simpel humor. Det går i knall, fall og flotte farger. Nesten i grenseland sentralstimulerende.

Handlingen kan altså fint skrinlegges. Det som gjør “Mummitrollet på rivieraen” til en kinoopplevelse er animasjonene, som simpelthen er vidunderlige. Intet mindre. Filmen er som revet ut av Tove Janssons bøker, som den jo også er basert på. I en tid der Madagaskarpingvinene aller helst skal hoppe ut av lerretet og rappe oss over nesa, er det ubeskrivelig deilig å oppleve en todimensjonal tegnefilm.

Håndtegnet, attpåtil. I alle fall ser det slik ut.

Mer er det vel ikke å si. Dette er en film for småttingene. Og de vil nok kose seg. De litt opp i årene kan kose seg med de fine tegningene.