5
Coen-brødrenes fineste melodi

Tittel:
Inside Llewyn Davis
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 44 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Oscar Isaac
  • Carey Mulligan
  • John Goodman
  • Justin Timberlake
  • Adam Driver
  • Garrett Hedlund
Regissør:
Joel Cohen, Ethan Coen

“Inside Llewyn Davis” har knapt én sur tone.

Når Coen-brødrene bestemmer seg for å skrive kjærlighetsbrev til folk-miljøet i Greenwich Village på 1960-tallet, er det ikke rart resultatet klinger bra.

For la oss være ærlige: “Inside Llewyn Davis” lå aldri an til å få avskjed på grått papir. Det var mer et spørsmål om hvor bra Joel og Ethan skulle treffe notene på sitt musikalske epos.

Oscar Isaac – mest kjent som drittsekken i “Drive”, for ikke å snakke om drittsekken i “Sucker Punch” – spiller Llewyn Davis, en talentfull musiker og lunefull slabb som forsøker å slå gjennom på musikkscenen i New York. Dessverre har Llewyn større suksess med å snylte på venner og gjøre kjærestene deres gravide. Jo, og ufrivillig kattenapping – det er Llewyn dritgod på.

Nei, Llewyn Davis er ikke verdens fineste fyr. Det gjør heldigvis hva som er på innsiden så mye mer interessant. Solskinnshistoriene har aldri vært Coen-brødrenes spesialitet uansett, og i “Inside Llewyn Davis” finner de igjen en karismatisk taper hvis historie de forteller varmt og iørefallende vakkert om.

For Llewyn Davis’ hjerte er kanskje ikke laget av gull, men det er så til de grader strupen. Oscar Isaac har lenge tilbragt tid i periferien som skuespiller og artist. Det får nok “Inside Llewyn Davis” en ganske rask slutt på. Isaac lander hårfint på grensen mellom usmakelig og småsympatisk som den ulykksalige trubaduren – en fyr man genuint misliker, helt til han åpner kjeften og bittersøt musikk renner ut. Det er lett å snakke om Oscar-nominasjonene som burde ha vært.

“Inside Llewyn Davis” er likevel ikke bare “The Oscar Isaac Show”. Justin Timberlake, Carey Mulligan og en passelig fjern Adam Driver er alle strenger det spilles bra på. John Goodman står for filmens metaforiske gitarsolo, i en knøttliten rolle som avdanka og bitter jazzmusiker. Det er imidlertid musikkprodusent T-Bone Burnett som spiller best i Llewyn Davis’ tallrike back-up-band, ved å skru sammen et soundtrack verdig topplassering på filmhistoriens hit-liste.

Coen-brødrene har funnet gull(strupen) i Llewyn Davis’ historie, løst basert på de virkelige memoarene til den henlagte musikeren Dave van Ronk. Med den har de laget sin beste film siden “No Country for Old Men” i 2007. Det burde være søt musikk for filmentusiastiske ører.