4
Cumberbatch gjør jobben

Tittel:
Den femte statsmakt
Sjanger:
Biografi, Drama, Thriller
Varighet:
2 t. 8 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Benedict Cumberbatch
  • Daniel Brühl
  • David Thewlis
  • Alicia Vikander
  • Peter Capaldi
  • Carice von Houten
Regissør:
Bill Condon

“Den femte statsmakt” er ikke så dårlig som mange skal ha det til.

Filmatiseringen av Julian Assanges kontroversielle bidrag til verdenssamfunnet kunne vært bedre. Men den kunne også vært mye dårligere. Den kunne for eksempel manglet Benedict Cumberbatch.

Vi begynner på en eller annen messe i sentral-Europa. En hvithåret frekkas forsøker å nå fram med sitt budskap, men er ikke spesielt heldig med oppmøtet. Heldigvis treffer han den datakyndige Daniel Berg, og deretter starter WikiLeaks-eventyret for alvor.

Og etter hvert som avsløringene blir større og styggere, blir Julian Assange et stadig større mål for verdens største makthavere. Et par minutter av filmen foregår for eksempel i undertegnedes hjemby Tønsberg – og her sitter både amerikansk og russisk etterretning i lobbyen på Oseberg kulturhus, med både øyne og ører på stilk.

Filmskaperne har fått med seg et lekkert bilde av Tønsberg, med Kulturhuset og Brygga som motiv. Men det aller første bilde fra “Tønsberg” – et levende flyfoto – er langt unna Tønsberg, nærmere bestemt Ålesund. (Det ser i hvert fall slik ut.) Sett fra oven passer vel Ålesund litt bedre inn i filmskapernes syn på Norge. Om det er et kvalitetstegn ved filmen kan trolig diskuteres.

“Den femte statsmakt” er en anstendig thriller uten sprek kurve. Ting blir sakte, men sikkert litt mer spennende, men det tar aldri helt av. Når det begynner å bli hett handler altfor mye om Assanges snodige personlighet, og det er nok litt uheldig. Benedict Cumberbatch gjør en mesterlig jobb i hovedrollen, men som Assange sier selv: “Mine illeluktende sokker får like mye medieoppmerksomhet som maktmisbruk og korrupsjon.”

“Breaking Dawn”-regissør Bill Condon gikk nok litt i den fella selv.