3
Delvis fra Disney

Tittel:
To på rømmen
Sjanger:
Animasjon, Eventyr, Familie, Komedie, Romantikk
Varighet:
1 t. 40 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Mandy Moore
  • Zachary Levi
  • Donna Murphy
Regissør:
Nathan Greno, Byron Howard
Norske stemmer:
  • Marion Ravn
  • Christian Ingebrigtsen

Walt Disney Studios feiret nylig 50-klassikersjubileum da “To på rømmen” (2010) (orig. tit.: “Tangled”), rullet ut til kinomaskinistene verden over. Med over seks års produksjonstid bak seg, var det høye forventninger til at brødrene Grimms tidløse eventyr om den hårete Rapunzel skulle få en saftig og musikalsk 3D-makeover av eventyrgiganten.

Rapunzel har glødende, magisk, slitesterkt, gyllent hår som aldri får flisete tupper – dessuten kurerer det alt fra sår til alderdom når hun synger til det. Beklageligvis blir all denne magien borte hvis hun går til frisøren, så mor Gothel (som egentlig ikke er noen mor, men en bedrager) holder henne trygt forvart oppe i et høyt tårn slik at ingen skal finne på å utnytte stakkars Rapunzel. Unntatt mor selv, selvfølgelig.

Hormonene blir naturligvis for vanskelige å holde tilbake når den kjekke og ettersøkte røveren Flynn Rider kommer på besøk mens mor er ute og farter. Rapunzel vil ettersøke noen himmelfenomener, og Flynn blir nødt til å vise henne veien om han skal få tilbake tyvegodset Rapunzel har gjemt på et veldig lurt sted. Snart er de to på rømmen (akkurat som i tittelen!) fra banditter, kongens vakter og Gothels klør.

Men reisen blir kort og ikke veldig farefull. De skumleste morderne i kongeriket bryter ut i lattermild sang nesten før de får knurret fra seg, og man innser fort at bortimot alle egentlig er på lag. Det blir aldri mer eventyrlig enn noen hestesprang fra borgmuren, og ikke mer dramatisk enn at løsningen er minuttet unna. Musikken er også midt på treet; komponisten er den samme Alan Menken som gjorde “Den lille havfruen”, “Aladdin”, “Ringeren i Notre Dame” og “Hercules”, men han har hatt lite av disse filmenes oppfinnsomhet og skala med seg inn i 00-tallet, og det glimter bare til en sjelden minneverdig note i historien om Rapunzel.

Det blir til gjengjeld ganske morsomt. “To på rømmen” haler seg i land på god komisk timing og plettfri animasjon. Den ærgjerrige hesten Maximus er en fornøyelse å se når han spiller mot Flynn, og de viktigeste karakterene har skarpe tunger på rett plass. Flere av actionscenene er også fiffige nok, så du kommer ikke til å kjede deg i buksene, men dette er ikke i nærheten av noen ny “Løvenes konge” eller “Skjønnheten og udyret” som sveiseblinde anmeldere før meg skal ha det til.

Hvis du ikke er like fan av animasjonsfilm som jeg er, kan du nok klare deg uten “To på rømmen”, men om du insisterer nytes den best på en regnværsdag sammen med din niese Sofie.

Anmeldelsen er basert på 2D-versjonen av filmen, med originale stemmer.