5
Den beste skrekkfilmen på åtte år

Tittel:
The Cabin in the Woods
Sjanger:
Grøsser, Thriller
Varighet:
1 t. 35 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Kristen Connolly
  • Chris Hemsworth
  • Anna Hutchinson
Regissør:
Drew Goddard

Man føler seg litt som Alice i eventyrland når “The Cabin in the Woods” byr på uhyggelige smakebiter av ondskap, og man blir nysgjerrig etter å grave seg ned til rota.

Etter litt graving kan man heldigvis puste lettet ut. Rota er ikke til å unngå.

Alt er som det skal være i tenåringsgrøssere flest; en gjeng med klassiske stereotyper skal tilbringe en helg i ei nyinnkjøpt, men eldgammel hytte like sør for Huttiheita. På veien treffer de en ufyselig, gammel fyr hvis spådomsevner ville imponert Kristen Gislefoss. “Dere kommer ikke tilbake,” får vi vite. Han er dog ikke like flink til å overbevise som nevnte Gislefoss, og for å unngå cinematisk forstoppelse driter ungdommene fullstendig i hva han sier. Samtidig får vi vite at noen triste kontorrotter har én eller annen finger med i ett eller annet spill.

Dette har vi sett alt for mange ganger før, vil det argumenteres. Det stemmer. Her er nemlig halve poenget at man har sett det før – referanser og parodier etterfølger hverandre som mord etter et samleie. Filmen klarer faktisk å rettferdiggjøre disse referansene, og det gjøres på en finurlig måte med et glimt i øyet.

Men jeg må gjenta at dette bare er halve poenget. Filmen klarer nemlig å bære seg selv på sin egen historie og spenning, i motsetning til “Scary Movie”-filmene som brekker rygg og rykte. I løpet av den tilsynelatende typiske historien får man nyss om at noe veldig stort er på gang, og at det er mer enn ungdommenes liv og helse som står på spill.

Og det er jo dødskult.