4
Den vanskelige andrefilmen

Tittel:
Guardians of the Galaxy Vol, 2
Sjanger:
Action, Eventyr, Komedie, Science fiction
Varighet:
2 t. 15 min.
Aldersgrense:
12
Skuespillere:
  • Chris Pratt
  • Zoe Saldana
  • Dave Bautista
  • Bradley Cooper
  • Kurt Russell
Regissør:
James Gunn

“Guardians of the Galaxy vol. 2” glemmer ikke bare å gjøre noe nytt. Den glemmer nesten å gjøre noe i det hele tatt.

“Det vanskelige andrealbumet” er en ihjelslitt klisjé fra musikken, brukt om situasjoner der en uventet sensasjonsdebut skal følges opp med et album nummer to som er minst like godt, helst enda bedre og i hvert fall bærer tegn om musikalsk utvikling fra artisten det kommer fra. En filmatisk parallell til dette er nødvendigvis “Guardians of the Galaxy”, romoperaen ingen trodde ville fungere selv om den hadde Marvels varemerke, en stjernespekket rolleliste og et foreløpig “Star Wars”-løst samfunn i ryggen, men som overkom disse forferdelige oddsene ved å bli en popkulturell bautastein over natta.

Det er en vrien oppgave å få lynet til å slå på ned samme sted to ganger. Ikke at det har hindret regissør og manusforfatter James Gunn fra å ta utfordringen på strak arm.  “Guardians” 1 tjente i 2014 godt på å være en mer “Star Wars”-ete film enn selv datidens siste “Star Wars”-filmer. Men siden romoperaens Cæsar nå er tilbake på tronen, svarer “Guardians” 2 med å gi sin egen suksessformel – absurditeten, karakterene og det festlige samspillet dem imellom – enda mer albuerom enn i førsterunden.

Som blir litt av problemet. For dersom Marvel-fansen har ventet en tre år lang evighet på å få se Star-Lord, Rocket Racoon, Gamora, Drax og Groot igjen, virker det om mulig som om Gunn er enda mer sulteforet på mer sprell med de intergalaktiske folkefavorittene. Det resulterer i en eventyrfilm som virker så fornøyd med å bare være tilbake at den glemmer alt som ikke er show og karakterhumor, deriblant eventyret sjangeren nødvendigvis krever. Du trenger ikke være optiker for å se at “Vol. 2” er ekstremt navlebeskuende.

Et passende handlingsreferat for andre runde “Guardians” går som følger: “De er tilbake!” Det er nemlig alt Star-Lord & co. egentlig gjør: Returnerer. (Riktignok en Kurt Russel rikere.) Ikke før i tredje akt kommer Gunn på at han trenger å gi galaksevekterne noe å finne på ved siden av å fleipe, krangle og være elskverdige rebeller. Det løser han ved å slenge filmen – som til da har vært ganske så rolig til superhelt-romopera-komedie å være – rett inn i den verste superheltklisjeen av dem alle: Et gigantisk slag om hele universets framtid med et hundretalls engangsskurker, og en sjefsskurk med gudskompleks.

Dersom folk liker det, noe det i dollar finnes 774.176.600 beviser for at de gjør, er “Guardians of the Galaxy vol. 2” en bortimot perfekt oppfølger. Det viktigste er at det fortsatt er gøy, noe “Vol. 2” absolutt er. Selv om den har betydelig mer til felles med andreplata til AC/DC enn Frank Zappas.