5
Denne hadde jeg troa på …

Tittel:
Moneyball
Sjanger:
Biografi, Drama, Sport
Varighet:
2 t. 13 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Brad Pitt
  • Jonah Hill
  • Philip Seymour Hoffman
Regissør:
Bennett Miller

Brad Pitt og “Moneyball” har peilet seg inn mot å treffe kinopublikummet i rimelig tid før Oscar-utdelingen. Men om det blir noen pris er neimen ikke sikkert.

Det betyr på ingen måte at “Moneyball” ikke har noe å fare med. En og annen nominasjon bør vi kunne regne med. Skuespillerne gjør nemlig en formidabel jobb i dette litt skrudde baseball-perspektivet av en film. Basert på en sann historie, selvfølgelig – hvilket både er positivt og negativt.

Brad Pitt spiller nemlig Billy Beane – hovedtrener for Oakland Atlethics. Etter nok en nesten-sesong forsvinner lagets store profiler til de større profflaga og Beane sitter igjen uten noe særlig penger å rutte med. Heldigvis finner han Pete Brandon (Jonah Hill), en lubben ungjypling med økonomisk peil og innsikt i sporten. Dét gjør saken annerledes.

Filmer basert på sanne historier er som regel gripende – det er til en viss grad denne og. Men grunnen til at jeg nevnte ordet ‘negativt’ i forbindelse med dette er at Billy Beane nemlig ikke er på sitt eget lags kamper. Han lytter bare til radio eller følger kampen på TV. Og i og med at filmen dreier seg om ham blir det lite matchscener og spenning på oss seere. Vi må nøye oss med Beanes reaksjoner.

Heldigvis er Pitt som alltid sabla dyktig. Reaksjonene hans er prisverdige nok i massevis. Og både Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman og en liten haug med andre (Coen-utplukkede?) skuespillere gjør – om ikke en estetisk utfoldelse – hvert fall skarpe, troverdige rolletolkninger.

Jeg kommer likevel ikke bort fra at en annen regissør kanskje kunne fått enda mer ut av denne historien. Men da er jeg svært prippen.