1
Det er ikke det samme!

Tittel:
Emil & Ida i Lønneberget
Sjanger:
Animasjon, Familie
Varighet:
54 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Regissør:
Per Åhlin
Originalstemmer:
 • Gustav Föghner
 • Tilda Ramde
 • Allan Svensson
 • Elisabeth Carlsson
 • Rebecka Englund
 • Astrid Lindgren
Norske stemmer:
 • Isak Lindmo
 • Christian Skolmen
 • Andrea Johnsen
 • Marit Berg
 • Sarah MacDonald Berge

Hvorfor skal barn fordummes hele tiden? Se heller spillefilmene!

Denne filmen varer i bare 54 minutter og det føles som en evighet. Jeg har lyst til å rømme ut nødutgangene i kinosalen, men blir pent nødt til å holde ut disse uendelige minuttene.

Jeg har vokst opp med Astrid Lindgren og spillefilmene av hennes historier, noe jeg tror alle på min alder har. Og jeg ser ingen grunn til å erstatte disse fantastiske, realistiske, skumle og koselige historiene med finpyntet animasjonsfilm.

For det første mister karakterene sin egen identitet. Det ligger så mye personlighet i skuespillerne i originalene og animasjonen klarer ikke å overføre dette. Jeg vet ikke om det er de norske stemmene som ødelegger personlighetene, men det er ikke liv i disse karakterene. Ida gråter fordi hun på død og liv vil inn i snekkerbua. Javel ..?

For det andre representerer “Emil & Ida i Lønneberget” alt som er feil med underholdning for barn i dag. Jeg har inntrykk av at underholdningsbransjen undervurderer dagens barn. “De tåler ingenting, la oss pakke det inn med bomullsdotter. La oss gjøre det kjempedumt, det er jo for barn!” Lindgren tok barn på alvor og ga dem flotte historier om det virkelige liv. Det er derfor utrolig trist å se hennes arv bli begrenset til kjedelig tomhet.

Jeg kan trøste meg selv med at denne filmen ikke ønsker seg meg som målgruppe. Dette er for de minste. Men jeg irriterer meg grenseløst over at slike filmer blir produsert. Jeg mistenker at det ønskes å pakke Lindgrens harde realisme inn i lyserosa luftslott. Bort med alkoholiserte fedre, banking og ikke minst svensk! For hva skal vel den neste generasjonen kunne svensk for, liksom?

Jeg foretrekker å ta barn på alvor og har liten tålmodighet til simple nyinnspillinger av filmer som klarer seg glimrende til tross for alderen. Jeg mislikte også den nye “Reisen til julestjernen” og “Emil & Ida i Lønneberget” hjelper meg ikke akkurat med å overkomme min pessimisme. Tvert imot beviser den nok en gang at underholdningsbransjen undervurderer barn. De tåler jo ingen verdens ting lenger. Ikke engang svensk.

Filmen gjør seg sikkert middelmådig greit for de minste med Fantorangen på NRK Super, men jeg kommer til å hate den. “If it ain’t broke, don’t fix it.”