3
Mye flykræsj i det siste …

Tittel:
Fly 2: Brann og redning
Sjanger:
Animasjon, Familie, Katastrofe
Varighet:
1 t. 23 min.
Aldersgrense:
7
Regissør:
Bobs Gannaway
Originalstemmer:
 • Dane Cook
 • Ed Harris
 • Julie Bowen
 • John Michael Higgins
 • Teri Hatcher
Norske stemmer:
 • Jan Gunnar Røise
 • Erland Bakker
 • Jeppe Beck Laursen
 • Ulrikke Døvigen
 • Kåre Conradi
 • Ivar Nørve

Hva blir resultatet når bransjens beste skal lage samlebåndsvare?

Svaret er underlig. På mange måter er “Fly 2: Brann og redning” en god film. Veldig god, klapp-på-skulderen-god, så god at hvis hunden min hadde laget den hadde jeg sagt “Wow! Et dyr vi tidligere trodde manglet anlegg for mestring av digitale verktøy har klart å lage en sammenhengende og formålstjenlig animasjonsfilm! Også jeg som ikke har hund en gang!”. Disneys animatørkorps har derimot tommelfingre, 90 år med erfaring, brennende sjeler, og lommebok i milliardærtykkelse. Da er det ikke like imponerende.

Historien denne gang er kjekk og grei. Sprøyteflyet Dusty (Røise), som ble verdensmester i flyrace i forrige installasjon, sliter med å finne reservedeler, så han drar til fjellheimen for å etterutdanne seg som brannfly. Det er vanskelig, dels fordi skogbrann er en livsfarlig, uforutsigbar og nådeløs naturkraft, og dels fordi den sleske oppsynsmannen kaster penger på luksushotellet sitt og bruker nada på naturparkens brannvesen. Hva kommer til å skje når vi smetter tidenes skogbrann inn i denne likningen?

Det er altså ikke mye mer å fortelle, så tiden fylles opp med lange flyscener og montasjer av at kjøretøyene arbeider. Fyllstoff i seg selv er jo platt og uengasjerende, men siden dette nå allikevel er Disney, er omgivelsene vakre og musikken flott. Filmen er en halv nanometer fra ‘rett på DVD’-hylla, og allikevel har de råd til lisensen for “Thunderstruck”, liksom. I et øyeblikk blir det nesten kult.

Men helt kult blir det ikke – Disney kan lage film i blinde, men det betyr ikke at de nødvendigvis burde. “Fly 2: Brann og redning”, er laget av lærlinger som ikke tør å gjøre noen feil, og kreativiteten lider for det. Resultatet er trygt. Trygg humor, trygg action, trygge karakterer, penger i kassa. Det eneste vågale valget de har gjort, er en temmelig realistisk og brutal skildring av ild: Redningshelikopteret Varg (Conradi) møter på ett tidspunkt en vegg av flammer, og vi får se i skrekkelig detalj hvordan lakken hans velter seg i bobler og sprekker opp til en grusom brannskade. Den scenen oser det mareritt av.

“Fly 2: Brann og redning” er mange høydemeter over sinnfordervelser som denne vanskapningen med samme tema, men det er fordi folka bak er flinke, ikke fordi de har lagt noe sjel i arbeidet sitt. Og selv om vi voksne kan rynke på nesen over at filmen høster Amerikarma-poeng ved å la seg dedikere til “våre tapre brannmenn og redningsfolk som gir livene sine for …” og så videre, så får den pokker meg fram at det er skummelt og utakknemlig å være skikkelig helt i dag. Gull for kidsa.

Vi andre får heller gå ut og kysse en brann-person. Eller en filmanmelder – de jobber også hardt.