3
Det holder ikke å være kul

Tittel:
The Bourne Legacy
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
2 t. 15 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Jeremy Renner
  • Rachel Weisz
  • Edward Norton
  • Oscar Isaac
Regissør:
Tony Gilroy

Den mystiske Jason Bourne var en interessant person å følge gjennom tre filmer. Arven etter ham, Aaron Cross, er ikke fullt så interessant, men heldigvis mye kulere.

Da Jason Bourne jaktet sannheten om seg selv begynte høye herrer i USAs etterretningsvesen å tisse i buksene. Treadstone- og Blackbriar-programmene ville ikke tålt dagens lys, og som følge av Bournes forsøk på å avsløre alt sammen starter nå en hysj-hysj-operasjon kalt Outcome – alle med kjennskap til agentprogrammene må ties. Og det en gang for alle.

Aaron Cross (Jeremy Renner) er en av dem.

Det er med andre ord et stort og stygt alvor som henger over “The Bourne Legacy”. Vi er overlevelsesinnstinktets ledsager, og takk og lov at han som forsøker å overleve har en og annen hendig evne. Noe annet ville gjort dette svært kort og brutalt.

Men på tross av dette alvoret er det noe med kurven i filmen som ikke stemmer helt overens med oss seeres forventning. Joa, selv er jeg åpen for innovativ filmskaping, men dette med oppbygging mot et klimaks og riktig fordeling av actionscener betyr faktisk litt – i “The Bourne Legacy” er det mest spennende idet vi forstår at Aaron Cross er i ferd med å bli drept av sine egne, hvilket er nokså tidlig i filmen. Deretter daler spenningkurven sakte, kun avbrutt av uspenstige byks en gang i blant. Og så, idet filmens tørreste actionscene omsider er over takker like greit regissør Tony Gilroy for seg og runder av filmen. Slikt blir man litt tom av.

Derfor er det hyggeligere å nok en gang trekke fram Jeremy Renner som en finfin person i hovedrollen. Han har et glimt i øyet og en motorikk så maskulin at det eneste jeg husker Matt Damon for er pingla han spiller i “Contagion”.

Det er med andre ord uproblematisk å forstå at Tommy Wirkolas første Hollywood-film “Hansel and Gretel: Witch Hunters” er blitt flyttet til 2013, for innen den tid har Jeremy Renner blitt actionhelt nummer 1, både gjennom “Mission: Impossible – Ghost Protocol” og “The Avengers” tidligere i år, og nå i denne. Wirkolas film er med andre ord en umiddelbar suksess – lenge før den havner på kino. Der kan den, for alt vi vet, riktignok bli en skuffelse.

Men kort tilbake til Bourne-filmen. Også denne går dypere inn i agentvirksomhet enn for eksempel de høyt elskede Bond-filmene. Man trenger ikke ha tunga rett i munnen for å godte seg over Bonds ristede martini – det må man her, for å i det hele tatt forstå poenget med filmen.

Dét skal den jammen ha.