5
Det magiske eventyret starter

Tittel:
Harry Potter og De vises stein
Sjanger:
Eventyr, Familie, Fantasy
Varighet:
2 t. 32 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Daniel Radcliffe
  • Rupert Grint
  • Emma Watson
  • Richard Harris
  • Maggie Smith
  • Alan Rickman
Regissør:
Chris Columbus

En av verdens beste og største filmserier starter her. En barnevennlig åpning, med bare hint av ondskapen som lurer i mørket.

Vi i filmsnakk.no plukker ned eldre filmserier fra hylla. Denne uka står selveste Harry Potter for tur, og dette er anmeldelsen av den første filmen.

Se for deg at du får et mystisk brev som snur opp ned på din verden. Et brev som forteller deg at du tilhører en annen verden. En verden full av magi. Dette er en fantasi mange barn og unge har, og det er et av de fantastiske virkemidlene til film: De kan transportere oss fra vår kjedelige hverdag til vår hemmelige fantasiverden. Og det er dette som er den store fascinasjonen bak Harry Potter-serien.

For mange av Harry Potter-fansen kan “De vises stein” kanskje ha blitt den kjedeligste i serien, med tanke på at mange av dem vokste opp med karakterene. For filmen er den mest barnevennlige i filmserien. Andre mener at vi ikke burde klandre filmen på grunn av at vi har blitt voksne og at filmverden har forandret seg siden 2001. For da den kom stod himmel og jord i bevegelse for fansen.

Da den første boken skulle filmatiseres slo de virkelig på stortromma. Chris Columbus ble valgt som filmens regissør, legenden John Williams skulle komponere nydelig filmmusikk og manuset ble skrevet av Steve Kloves – alt kontrollert og godkjent av forfatteren bak serien, J.K. Rowling. Hun skal ha insistert på at alle skuespillerne måtte være britiske eller irske – og resultatet ble en fantastisk samling. Store talenter som Richard Harris, Alan Rickman, Maggie Smith, Robbie Coltrane, John Hurt, Julie Walters og John Cleese ble plukket ut til å spille i filmen, mens nykommer-barna Daniel Radcliffe, Rupert Grint og Emma Watson ble valgt til å spille trioen Harry Potter, Ronny Wiltersen og Hermine Grang.

Det som er så fantastisk med filmen er at publikum opplever den samme fascinasjonen som Harry i hans møte med trollmannsverden. Vårt første møte med Diagonallmenningen, Plattform 9 3/4, Galtvort og sporten rumpeldunk skaper en lengsel hos de drømmende, et ønske om at denne verdenen virkelig skulle eksistert. Og gåtene og utfordringene trioen møter på sin leting etter De vises stein – hvor hver og en får bruk for sine ferdigheter – er en fantastisk fremstilling av denne magiske verden.

Dette er en film som skulle bygge en grunnmur for filmuniverset. Gjøre oss kjent med seriens karakterer, dens verden og regler. Og vi får bare høre fortellinger om den dystre fortiden, hint om ondskapen som ligger gjemt i skyggene. Filmen gjør det den skal – den forbereder oss på hva vi har i vente. Utrolig nok bekymret foreldre seg for at barna skulle hoppe utfor tak med kosteskaft, mens konservative kristne advarte mot å “flørte med svart magi”. De skulle bare ha visst hva som var i vente i denne filmserien.