5
Det motsatte av feelgood

Tittel:
Young Adult
Sjanger:
Drama, Komedie, Romantikk
Varighet:
1 t. 34 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Charlize Theron
  • Patrick Wilson
  • Patton Oswalt
  • Elizabeth Reaser
Regissør:
Jason Reitman

Når en forvokst tenåring bestemmer seg for å dra tilbake til hjembyen for å gjenerobre ungdomskjæresten som nå er en lykkelig gift familiefar, kan det fort bli litt ubehagelig å se på.

Dette er historien om Mavis (Charlize Theron) som flyttet til byen for å bli forfatter, men endte som anonym skribent for en endeløs serie tenåringsromaner. Det faller henne ganske naturlig, for selv svinser Mavis rundt i Hello Kitty-T-skjorte, med UGGs på beina, og bikkja i en rosa håndveske. Det er nemlig fullt mulig å leve som en fjortis til man er langt over tredve.

For 20 år og en skilsmisse senere, har Mavis fortsatt ikke kommet over å bli kåret til balldronning på High School. Eller High School generelt. Så når hun får vite at ungdomskjæresten Buddy (Patrick Wilson) har fått barn, er det bare én ting å gjøre: Hun må tilbake og redde sitt livs kjærlighet fra det triste familielivet i småbyen. Men på hjemstedet har det kanskje ikke stått like stille som i hodet til Mavis.

Førsteinntrykket til tross, “Young Adult” er ingen romantisk komedie, eller en feelgood-film der alt ordner seg til slutt. Reisen til hjembyen, og Mavis’ forskrudde virkelighetsoppfatning legger opp til mange komiske situasjoner. Det blir det også. På en måte er det herlig å se filmer der jenter driter seg skikkelig ut. Særlig når den pene, vellykkede blondinen viser seg å være desperat, hjelpeløs og fryst ut. Men å være vitne til at denne dama må bli voksen, gjør rett og slett ganske vondt.

Charlize Theron gjør den egoistiske og utspekulerte Mavis til en sjarmerende, morsom og sårbar karakter. Hun lever i trua. Selv om det viser seg at virkeligheten ikke er helt som i bøkene hennes, der kjærligheten alltid vinner og de pene og populære alltid lykkes. Med taperen Matt (Patton Oswalt) på slep, planlegger hun den ene intrigen etter den andre. Selvfølgelig går det ikke så bra. Men etter hvert som den fjollete ideen utvikler seg til en besettelse, blir det bare trist.

Den populære og den mislykkede finner sammen i et merkelig vennskap. Det handler om å bli voksen. Det viser seg at High School ikke betyr noe, men betyr noe likevel. ”Young Adult” er satire rundt gamle klisjeer, men har også en mer alvorlig side. Det funker faktisk veldig bra. Og fordi ingen vil ta den pene, vellykkede balldronningen på alvor, får Mavis fortsette til det går skikkelig på trynet. Det er både pinlig, komisk og trist på en gang.