4
Det nytter ikke å løpe

Tittel:
Jack the Giant Slayer
Sjanger:
Action, Drama, Eventyr, Fantasy
Varighet:
1 t. 54 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Nicholas Hoult
  • Ewan McGregor
  • Ian McShane
  • Eleanor Tomlinson
  • Stanley Tucci
  • Bill Nighy
Regissør:
Bryan Singer

Ingen kan nekte for at “Jack the Giant Slayer” er storslagen. Men så er det kanskje ikke storslagenhet en film om kjemper bør måles i.

Mannen som i sin tid ga deg “X-Men”, Bryan Singer, er mannen bak dette voldsomme eventyret om Jack, magiske bønner, blodtørstige kjemper, samt litt obligatorisk kjærlighet. Og resultatet er både farlig spennende og passelig moro.

Nicholas Hoult spiller hovedrollen som bondegutten Jack, uheldigvis forelsket i kongerikets prinsesse (Eleanor Tomlinson). Når den brystfagre prinsessen sniker seg ut på guttejakt får Jack først et uventet besøk, deretter et forklaringsproblem for kongen. En svært potent plante reiste seg nemlig mot himmelen i løpet av natten, og den tok med seg både huset og prinsessen.

Og planten viser seg å være en luftig portal mellom menneskenes fredfulle marker og kjempenes dystre skoger – en toveis portal, altså.

Ja, som sagt: Farlig spennende og passelig moro. Spennende fordi kjempene nærmest er uovervinnelige. Du kan jo selv tenke deg hvor mye skade du kunne gjort på en 70 meter høy Vinnie Jones. Det er med andre ord bare å løpe – eller vent, det nytter jo ikke å løpe. Det enkleste er i grunnen å krepere – på stedet hvil.

Den spenningen som oppsto idet kjempene spurter etter kongens hestekompani var overraskende voldsom. Hestene har lite å stille opp med. Og den scenen der kjempene kommer byksende ut av skogen grenser mot jaw-dropping. Hallo, det er tross alt 3D!

Men selv om oddsen er i favør kjempene ordner skaperne likevel noen lange, spennende actionminutter i kampen om kongens herskapelige slott. En elegant løsning seilende mellom flate slottsvakter og flyvende hester – ja, for i motsetning til en del andre slike filmer blir mennesker faktisk tråkka på. Og ja, noen får et brennende tre i trynet. Slikt er faktisk smått befriende i en sjanger hvor snille mennesker som regel har flaksen til fetter Anton.

“Jack the Giant Slayer” er voldsom, men også morsom – først og fremst gjennom treffende casting. Man skulle tro at Ian McShane ville være en minneverdig konge, men det er faktisk gardesjef Ewan McGregor som stjeler showet. Både McShane og skurk Stanley Tucci er gitt nokså flate rollefigurer. Og med det menes det bare at mindre kvalifiserte skuespillere kunne gjort jobben. Men – i kraft av seg selv vil Tucci og McShane likevel være et glupere valg.

Er du ute etter ren, ubetinget underholdning kan “Jack the Giant Slayer” være ditt glupeste valg denne helgen.