5
Dette er klassisk sci-fi

Tittel:
Oblivion
Sjanger:
Action, Alien, Science fiction
Varighet:
2 t. 6 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Tom Cruise
  • Andrea Riseborough
  • Olga Kurylenko
  • Morgan Freeman
  • Melissa Leo
  • Nikolaj Coster-Waldau
Regissør:
Joseph Kosinski

Tom Cruise tar ufrivillig på seg ansvar for hele menneskeheten. Og hele filmen, for den saks skyld. Men det er frivillig.

De eneste menneskene på jorda er Jack (Tom Cruise) og Victoria (Andrea Riseborough). Jobben deres er å vedlikeholde forsvarsdroner. Resten av menneskeheten har flytta til Titan, én av Saturns måner, fordi jorda er bebodd av lysskye romvesen. Forsvarsdronene forsvarer svevende vannkraftverk som forsyner Titan-kolonien med strøm. Det ser ikke spesielt bærekraftig ut.

Vi forventer naturligvis ugler i mosen. Her har uglene god grobunn, nemlig. Det er spennende.

Som man kanskje skulle vente seg av en film som handler om de to eneste menneskene på jorda, tar filmen den tida den trenger. Det er helt greit, for mens filmen er opptatt med å prioritere stil foran innhold, er du opptatt med din egen nysgjerrighet. Samtidig som filmen er stilig, som sagt.

Regissør Joseph Kosinski har tidligere levert den nostalgiske “Tron: Legacy”, og “Oblivion” er ikke mindre nostalgisk. Den futuristiske arkitekturen er så minimalistisk og stilisert at man skulle tro den var designet av Apple. Eller på 80-tallet. Også musikken minner om hockeysveis når den elektroniske skarptromma er mye tydeligere enn alle strykerne i kor. Og Tom Cruise minner jo om pilotbriller – og romvesen. På mange måter.

Noe som er litt leit er at Cruise og Riseborough er nødt til å bære store deler av filmen på egen hånd. Ikke noe vondt ment om Cruise, altså, og Riseborough presterer også godt. Men rollegalleriet er syltynt. Olga Kurylenko er stort sett bare maskot (og Morgan Freeman bør bare nevnes i parentes).

Jeg nevnte at nysgjerrigheten pirres, og da er det viktig at resten av filmen innfrir. Det gjør den. Skurken er nemlig veldig tøff.

Når skurken er ond er allting godt.