5
Dette fiksa du bra, Tyldum

Tittel:
The Imitation Game
Sjanger:
Biografi, Drama, Thriller
Varighet:
1 t. 54 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Benedict Cumberbatch
  • Keira Knightley
  • Mark Strong
  • Charles Dance
  • Matthew Goode
Regissør:
Morten Tyldum

Morten Tyldum er offisielt beste nordmann i Hollywood.

Ikke at konkurransen var så voldsomt stiv. Joda, Nils Gaup har takket nei til både den ene og den andre Bond-filmen, Harald Zwart har levert en kalkun i ny og ne, og snart skal “Kon-Tiki”-duoen Espen Sandberg og Joachim Rønning i gang med å øse ut vann av det synkende “Pirates of the Caribbean”-skipet.

Likevel: Ingen er i nærheten av potensialet den en gang så ferske “Buddy”-regissøren Morten Tyldum ser ut til å ha.

Det skal riktignok sies at du er temmelig kjepphøy når du proklamerer skuffelse hvis filmen din ikke nomineres til fem Oscar-priser. Men fyren har tilsynelatende all grunn til å ha pæra hengende høyt: “The Imitation Game” er en knallsterk film.

“The Imitation Game” forteller som alle nå vet historien om den geniale engelske matematikeren Alan Turing, mannen som knekte Nazi-Tysklands famøse enigma-koder under 2. verdenskrig. Den britiske regjeringen var så takknemlige at de satte han på en menneskelig plumbo-kur for å kurere homofilien han holdt skjult i mange år. I fjor var dronningen sågar storsinnet nok til å benåde han for ugjerningen. 59 år for sent for Turing, som valgte å ta sitt eget liv i en alder av 41.

“The Imitation Game” er stillferdig, ærverdig og nøysom. Norske Morten Tyldum har kanskje laget en film mer britisk enn “Med hjartet på rette staden”. Det har imidlertid ikke hindret Hollywood fra å trykke den mot sitt bryst som brennheit Oscar-kandidat. Sjefskaksen i byen, Harvey Weinstein, har attpåtil skrevet under adopsjonspapirene.

Ikke så rart. For selv om den i all hovedsak består av forskere i heftige diskusjoner, er “The Imitation Game” også en thriller som bør få Jason Bourne til å se seg over skulderen. Dette, samt filmens overordnede dramatiske sus og tyngde, gjør Tyldums Hollywood-debut til en minneverdig affære.

Ikke i så liten grad takket være Benedict Cumberbatch, som er i storform som Turing. Han har spilt sleip drage i “Hobbiten” og iskald detektiv i “Sherlock”, likevel har han aldri vært bedre enn som menneskelig kalkulator. Det lukter nominasjoner av edle slag.

Det gjør det også for resten av “The Imitation Game”. Slik går det når man kjører “Kongens tale”-taktikken, og lager et vanvittig bredt og inkluderende historisk drama med tyngde i samtiden, ledet an av erkebritisk casting.

Morten Tyldum har ankommet Hollywood. Der kommer han til å bli en stund.