5
Dette kan være årets søteste familiefilm

Tittel:
Lorax – Skogens vokter
Sjanger:
Animasjon, Familie, Komedie
Varighet:
1 t. 26 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Zac Efron
  • Taylor Swift
  • Ed Helms
  • Danny DeVito
Regissør:
Chris Renaud, Cinco Paul, Ken Daurio
Norske stemmer:
  • Linn Skåber
  • Benjamin Helstad
  • Håvard Bakke
  • Ivar Nørve

Ambisiøse, klimavennlige filmskapere har startet sin utdanning av framtidens voksne. Men “Lorax – Skogens vokter” kan også underholde de klimaslemme.

Jeg er typen som sluker film uten betenkeligheter. Jeg vurderer muligens nuet mens det hele tiden utvikler seg, men jeg tenker aldri hva som kan komme til å skje om fem sekunder. Til det er jeg ikke smart nok. Det var med andre først etter å ha sett denne filmen ferdig at jeg innså hvilken åpenbar klimaside skaperne står på. Og det gir meg litt dårlig samvittighet …

Det som nemlig ser ut som en historie om en gutt som er forelsket i en jente er på sett og vis noe langt mer. Jeg oppfatter det slik: Jenta ønsker seg et ekte tre fordi byen de bor i kun har oppblåsbare trær – og fordi trærne ser ut som lodne godterier – og hvem har vel ikke lyst på det? Og gutten ønsker å finne et slikt tre for å vinne jentas hjerte. Hvilken søt historie.

Men saken er jo den at trærne ble hugget ned for lengst, av pengegriske gründere. Og nå sliter gutten, jenta og resten av byen med å puste fordi fotosyntesen har blitt kappet i stykker.

Dramaturgien er – om ikke genial – i hvert fall litt finurlig. Vi spretter nemlig fram og tilbake i tid gjennom den store gründersynderens egne beretninger. Og det er hans historie som virkelig skaper den gode filmopplevelsen. Før i tida krydde det nemlig av godteritrær, og blant dem levde fisk, ender og verdens nusseligste, små bjørner. Og blant dem igjen – Lorax, trærnes vokter. Hans oppgave ligger i tittelen: Bevaring av trærne – en oppgave som viser seg å bli svært vanskelig.

3D’en kommer godt ut av lerretet, det finnes bøttevis av øyeblikk verdt litt humring, moralen er som nevnt god og musikken grenser mot det banebrytende. Og med det kan vi avslutte med en av filmens låter: