2
Disneys lavmælte krigs-gjespe-drama

Tittel:
Emperor
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 45 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Matthew Fox
  • Tommy Lee Jones
  • Eriko Hatsune
Regissør:
Peter Webber

Det var vel nødt til å gå galt når Disney forsøker seg på å lage et politisk ladet krigsdrama. I hvert fall føles det sånn.

Da USA marserte troppene sine inn i Japan, etter at atombombene falt i 1945, får General Fellers (Matthew Fox) et stort ansvar på sine skuldre. Øverstkommanderende Douglas MacArthur (Tommy Lee Jones) gir ham ti dager på etterforskningen som skal finne ut om nasjonens keiser skal bli holdt ansvarlig for bombingen av Pearl Harbour – for så å skulle henges. Selv om Fellers har best kjennskap til kulturen og tradisjonene i det krigsherjede landet, møter han mye motstand i det som viser seg å være hans største oppgave så langt i livet.

Jeg innrømmer at jeg synes premisset er OK, men så var det utførelsen da …

Disney har jo lagt kloa si på mang en franchise de seneste årene, samtidig som de har kjøpt opp diverse attraktive studioer. Kanskje for å glatte over store kalkuner som alle innser at både “John Carter” og “The Lone Ranger” var? Med “Emperor” har de forsøkt å dysse ned forventninger, ambisjoner og størrelsen på produksjonen. Det vi sitter igjen med er noe som ligner en TV-produksjon, og den er i tillegg dørgende kjedelig – til og med for undertegnede som setter pris på historiske begivenheter gjenskapt på film.

Andre verdenskrig har sjeldent blitt portrettert så kjedelig og flatt som dette, selv om regissør Peter Webber panisk forsøker å flette inn noen bilder av hvor store ødeleggelsene fra atombombene var. Uten at det hjelper.

Webber sliter også med å fortelle historien sin, mye grunnet at det ikke er så mye å ta tak i. Derfor har han valgt å fokusere på en sidevei som omhandler kjærlighet. Av den semi-forbudte sorten.

Heller ikke dette beriker verken karakterer eller historie.

Og så hjelper det lite at Matthew Fox, som har vist seg å være en kjedeligeste skuespillerne Hollywood har fostret opp de siste årene, heller ikke klarer å ha en autoritet og tilstedeværelse som hans rolle sårt trenger. Det trengs nok en særdeles dyktig regissør for å gi de rette instruksjonene til Fox, men der går Webber på en smell. Igjen. Og med tanke på alle feilene Webber gjør, og det faktum at Matthew Fox er å se i omtrent hver bidige scene, er det ingen vei utenom. Dette er en av de kjedeligste filmene jeg har sett på lang tid.

Jeg spør meg selv derfor: Er dette hva Disney har kokt opp med en relativt spennende krigshistorie i bakhånd? Tydeligvis så mener de at dette holder, og jeg ser ingen grunn til å undre over hvorfor den ikke fikk norsk kinodistribusjon.

Heldigvis har de ikke investert de største summene i denne filmen, for da hadde nok Disney selv hoppet ut av graven og kvalt de ansvarlige.