Disse vil kjempe om Oscar-statuetter

Det første tegnet på at prisutdelingssesongen nærmer seg er rett rundt hjørnet. Nå begynner nemlig kinofilmene å bli bedre.

Vi i redaksjonen har kikket litt på hvilke kandidater vi har mest troen på, og som alltid er vi påvirket av hva vi håper på. Her er vår topp ti-liste over hvilke filmer som vil gjøre det skarpest under prisutdelingssesongen, fortrinnsvis under Oscar-utdelingen søndag 24. februar:

_____________________________________________________________________________________________________

10. “The Impossible”

Det har vært lite snakk om den på forhånd, i likhet med tsunamien som rammet Thailand og Indonesia i 2006. Utrolig nok er det også dét “The Impossible” handler om – den første skikkelige filmatiseringen av moderne tids verste naturkatastrofe, noe traileren vitner om. Store navn som Naomi Watts og Ewan McGregor skal geleide oss gjennom Moder Jords ugjerning, og selv om det trolig ikke vanker priser til noen av dem i denne omgang, setter komiteene alltid pris på sanne historier fortalt med seriøsitet og verdighet. Ungjypling Juan Antonio Bayona kan, gitt at han har løst utfordringen godt, være en outsider til diverse reginominasjoner. I tillegg er filmen i seg selv en outsider, tror vi, til beste film- og manuskategoriene.

Norgespremiere: 11. januar

_____________________________________________________________________________________________________

9. “Cloud Atlas”

Wachowski-søsknene er omsider tilbake, og det er ikke noe problem å skjønne at det tok litt tid. “Cloud Atlas” er nemlig over tre timer lang, og kanskje det mest ambisiøse filmprosjektet siden Peter Jackson påtok seg “Ringenes Herre”-jobben for godt over ti år siden. Filmen har også en trailer som er over fem minutter lang, og det ser utvilsomt voldsomt ut, om ikke utelukkende genialt. Spørsmålet er om resultatet lener seg mer mot pretensiøst enn episk. Med fulltreff kan “Cloud Atlas” ta storeslem, og vi håper selvfølgelig på fulltreff, men … det skal holde hardt. Tilbakemeldingene har vært noe lunkne foreløpig, men Roger Ebert ga blant annet fire av fire stjerner, og gikk smått av skaftet i anmeldelsen. Manuset vil trolig stå sterkt uansett, og vi kaster også inn en bønn om at vanvittig godt soundtrack. Filmen er for øvrig spekket av store navn, hvorav Tom Hanks og Halle Berry er de største.

Norgespremiere: 26. desember

_____________________________________________________________________________________________________

8. “The Sessions”

Tidligere Oscar-nominerte John Hawkes er nok en gang høyaktuell for statuett. I “The Sessions” spiller han en poliosyk, men sexklar mann, og vanskelighetsgraden på rollen overgår trolig hans to foregående. Se traileren, og du får et godt innblikk i hvordan han løser jobben. Mot ham spiller Helen Hunt, og det blir vel å regne for et comeback av 90-tallsdronningen. Mangelen på forhåndssnakk skader nok våre forhåpninger noe, men “The Sessions” kan virkelig melde seg på i mange kategorier. At Hawkes får en ny nominasjon er nærmest gitt på forhånd.

Norgespremiere: 25. januar

_____________________________________________________________________________________________________

7. “Life of Pi”

Oscar-vinneren Ang Lee (“Brokeback Mountain”) har laget et eventyr som nærmest ser i overkant vakkert ut. Og det er sånn sett litt umulig å si om den vil være vellykket eller ei, for det er en skarp og smal line man danser på når man forsøker å lage et slikt eksotisk haveventyr som det er snakk om her. Det kan fort bli for mye av det gode – bare se på traileren, og du vil forstå hva som står på spill. Men som sagt, regissøren har vunnet Oscar før, og har naturligvis en viss peil. Klaffer alt kan “Life of Pi” melde seg på innen mange kategorier, men først og fremst de filmtekniske – cinematografi og visuelle effekter, blant annet.

Norgespremiere: 25. desember

_____________________________________________________________________________________________________

6. “Zero Dark Thirty”

Tidenes første kvinnelige regi-Oscar-vinner, Kathryn Bigelow, er klar med sitt etterlengtede Osama bin Laden-prosjekt. Og det skulle jo bare mangle at de fikk drept ham i løpet av den tiden det tok å lage filmen. Jeg skulle likt å se Bigelows reaksjon på den nyheten. Men skal det bli priser på Bigelow bør hun ha jekket opp opplevelsen betraktelig siden “The Hurt Locker” – en film som på uforståelig vis rasket med seg rubbel og bit under Oscar-gallaen i 2009, og det foran snuta på James Camerons legendariske “Avatar”. Skal vi dømme basert på traileren, ser det heldigvis lovende ut, og denne historien er det langt flere som har et forhold til. Akademiet vil nok en gang honorere amerikansk heltemot, og prisene vil trolig bli flere. Spørsmålet er hvilke og hvor mange. Vi tror regi- og manuspriser er åpenbare, og det skulle ikke forundre oss om “Zero Dark Thirty” også blir nominert til beste film-prisen.

Norgespremiere: 8. februar

_____________________________________________________________________________________________________

5. “Lincoln”

Se opp! Daniel Day-Lewis er tilbake – mannen som nesten aldri gidder å gjøre en opptreden, men som alltid blir nominert til Oscar for det han gjør. I hvert fall nesten. Når han nå er hyret av selveste Steven Spielberg for å portrettere Abraham Lincoln sier det selv – her vanker det Oscar. Det er nesten så selvsagt at det kan tale imot dem. “Lincoln” må i det minste innfri. Man hadde jo troen på “J. Edgar”, men Akademiet vet å sette ned foten når resultatet ikke lever opp til navn og rykte. Gitt at Day-Lewis gjør jobben, noe vi melder at han gjør, blir han helt sikkert nominert til priser. I tillegg kan vi lett se for oss nominasjoner i flere av de store kategoriene: Beste film, – regi og – manus, for eksempel. Ja, også er det John Williams som står bak musikken. Og la oss også slenge inn et tips om cinematografi-nominasjon. Se selv – her er traileren.

Norgespremiere: 1. februar

_____________________________________________________________________________________________________

4. “Hobbiten: En uventet reise”

Den siste filmen i “Ringenes Herre”-trilogien tok hele elleve Oscar-statuetter, så Akademiet er utvilsomt spente foran Peter Jacksons etterlengtede oppfølger. Til sammen tok trilogien 17 Oscar-statuetter! Vi har likevel grunn til å tro at ikke det blir storeslem for denne første av tre oppfølgere. Først og fremst fordi det skal godt gjøres å i det hele tatt tangere forgjengerne. Samtidig ser filmen litt mer tøysete ut enn nødvendig – det kan selvfølgelig slå begge veier, men i denne sammenhengen kommer det neppe spesielt godt med. Mulighetene ligger i de filmtekniske prisene, tror vi, i tillegg til soundtrack. Det er det tross alt Howard Shore som står bak. Eventuell pris er selvsagt forutsatt at Shore har fornyet musikken en del. Vårt tips: Mange nominasjoner, få priser.

Norgespremiere: 12. desember

_____________________________________________________________________________________________________

3. “Les Misérables”

Vi er på topp tre, og det er selvsagt ikke enkelt å spå rekkefølgen på disse. Men musikalen fra Oscar-vinner Tom Hooper (“Kongens tale”) plasseres som nummer tre. Det er noe revolusjonerende over “Les Misérables”-innspillingen som utvilsomt vil høste applaus blant sangglade kinogjengere. Alle sangene synges nemlig inn på settet, nærmest som en live-innspilling (bare at skuespillerne helt sikkert har fått flere forsøk). Det blir med andre ord ingen “Mamma Mia”-stemning her i gården, og det er kanskje like greit, da stemningen skal være noe annerledes. Det kreves derfor et skuespillerensemble som både kan spille og skape magisk stemning med sin egen syngende stemme. Det tror vi at “Les Misérables” har, og dermed er grunnlaget lagt for det som sikkert blir årets musikal, og muligens en stor prisgrossist. De færreste kategorier kan utelukkes her. Se traileren.

Norgespremiere: 18. januar

_____________________________________________________________________________________________________

2. “The Master”

Regissør Paul Thomas Andersen har blitt nominert til fem Oscar, men aldri vunnet. Med “The Master” tror vi muligheten for statuett er svært god. Bare se traileren. Anderson har fått med seg solide folk som Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix og Amy Adams på rollelista, og når sant skal sies har vi problemer med å forestille oss at noen av disse ikke blir nominert til blant annet Oscar. Hoffman har vunnet én gang, Phoenix har vært nominert to ganger og Adams tre ganger. Så et vågalt tips er beste mannlige hovedrolle til Phoenix, samt beste kvinnelige birolle til Adams. I tillegg er som sagt Anderson høyaktuell for regiprisen og manusprisen, og det skulle ikke forundre oss om “The Master” blir beste film heller. Filmen tar også opp et spennende tema tilknyttet scientologikirken og sektens drift og virke. Og det er noe erke-Oscar over den …

Norgespremiere: 11. januar

_____________________________________________________________________________________________________

1. “Argo”

Vår nummer 1 på lista vil nok muligens overraske mange, og det i dobbel forstand. Samtidig som det sikkert overrasker at vi plasserer den øverst, tror vi også den vil overraske ved å ganske enkelt være skikkelig bra. Ben Affleck har vist seg som en dyktig regissør gang på gang, bare synd han alltid må ha en av rollene selv – hvilket han også har her. Likevel, både trailer og kritikernes mottakelse i USA indikerer at dette er bra. Og ikke bare det – filmen handler på sett og vis om film, og det så vi jo i vinter at fungerer, jamfør “The Artist”. Det ser ut til å være en finfin balanse lekenhet og gravalvor – og ja, la oss ikke glemme det; filmen er basert på en sann historie. Og det er sjelden svekkende. Vi tror neppe Affleck får pris for sin skuespillerprestasjon, men sett bort ifra det kan “Argo” melde seg på i mange kategorier.

Norgespremiere: 23. november

_____________________________________________________________________________________________________

11.-15. plass

Utover våre ti favoritter finnes det flere gode kandidater, hvorav flere helt sikkert vil høste nominasjoner. Denzel Washington er blant annet med i Robert Zemeckis’ flydrama “Flight” (25. januar), og det sies fra vår USA-korrespondent at både Denzel og filmen innfridde. Årets triveligste filmopplevelse kan fort vise seg å være “Silver Linings Playbook” (4. januar) med Bradley Cooper og Jennifer Lawrence, og dermed er den en god kandidat til en og annen skuespillernominasjon. “Anna Karenina” (22. februar) kommer sikkert til å vinne beste kostyme-prisen – det melder vi allerede. Filmen med Keira Knightley, Jude Law og Aaron Johnson skal heller ikke avskrives på øvrige kategorier. Hvem vet – kanskje stjeler den showet helt ..? En film vi foreløpig vet lite om er Coen-brødrenes siste skrik, “Inside Llewin Davis” (8. februar). Men Coen-brødrene er Coen-brødrene, og når Oscar-sesongen finner sted har dem som regel plass på tredje rad. Så vi venter naturligvis spent på denne nokså stjernespekkede mysteriepakka. Og plutselig spratt David Soderberghs siste,“Side Effects” (8. februar), inn fra sidelinja. Rooney Mara, Jude Law, Catherine Zeta-Jonas og Channing Tatum, som alle pryder rollelista, kan bidra til en outsider når prisutdelingssesongen tar form.

_____________________________________________________________________________________________________

Og, joda – det finnes selvfølgelig flere filmer vi bør se opp for. Før dem opp i kommentarfeltet, så skal vi forsøke å forklare hvorfor forslagene ikke er med på vår liste.