6
Luke 5: Dødshard juleklassiker

Tittel:
Die Hard
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
2 t. 11 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Bruce Willis
  • Alan Rickman
  • Bonnie Bedelia
  • Reginald Veljohnson
Regissør:
John McTiernan

“Die Hard” er i høyeste grad en helårsfilm, men er også en av vår tids fremste juleklassikere.

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den femte luken i vår julekalender.

Det er få som vet å feire jul slik John McClane gjør. Den hardbarka New York-purken har det med å havne i trøbbel under høytidene. I den første “Die Hard”-filmen – eller “Aksjon skyskraper” som en genial oversetter fikk det for seg å kalle den – er det Alan Rickman som tysk gentlemanterrorist som står i veien for McClane-familiens julefeiring.

John overrasker kona på julefest i Nakatomi-tårnet i Los Angeles. Få timer senere har julefesten eskalert til en hardnakka gisselsituasjon, der Hans Gruber (Rickman) og hans übertyske terroristvenner deler ut pakkene. McClane tar derfor pistolen fatt for å stoppe de onde terroristene, noe som selvfølgelig ikke er gjort i en håndvendig.

Selv om McClane har reddet dagen ytterligere tre ganger siden de første kuleskuddene i 1988, vil det for alltid være originalen som står våre actionhjerter nærmest. Kombinasjonen av oneliner-humor, halsbrekkende action og Alan Rickman som tysker med sløy britisk aksent, har aldri vært matchet siden. Dette er filmen som skapte den moderne actionfilmen, og introduserte oss samtidig for en av tidenes actionkarakterer.

Siden 1988 har Bruce Willis mistet håret, Alan Rickman spilt trollmann, og resten av skuespillerne forsvunnet inn i TV-filmens fordømte rike. Men “Die Hard” er fortsatt den perfekte actionpakken, og vil utvilsomt sette standarden for actionfilm også de neste tiårene.

Om ikke “Fem nøtter til Askepott” eller “Love Actually” er greia di, er “Die Hard” et sikkert kort for å sette julestemningen i høygir.

The InternshipFred ClausDu har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “The Internship” på DVD og “Fred Claus” på blu-ray, levert av Fox Paramount Home Entertainment og Warner Bros. Lykke til!