3
Døll norsk Oscar-kandidat

Tittel:
1001 gram
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 33 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Ane Dahl Torp
  • Laurent Stocker
  • Stein Winge
  • Per Christian Ellefsen
  • Hildegun Riise
Regissør:
Bent Hamer

“1001 gram” er Norges kandidat til Oscar-nominasjon i år. Så vi får holde en knapp på Morten Tyldum.

Tyldum kan nemlig fort bli Norges eneste bidrag til neste års galla. Med sin internasjonale storfilm “The Imitation Game” ser framtiden lys ut etter finfine tilbakemeldinger på filmfestivalen i Toronto.

For Bent Hamers “1001 gram” ser framtiden heller kort ut. Eller i hvert fall spe, for vi vil ikke nødvendigvis tape filmen fra minnebrikkene våre med det aller første. Temaet er jo tross alt langt unna det vi vanligvis ser på film og Bent Hamer er fremdeles Bent Hamer – på godt og vondt.

Denne gangen har han tatt for seg Justervesenet og deres virke. Hva de driver med, spør du ..? Vel. Si det.

Neida – de driver med kalibrering av måleredskaper og sånn. De vet akkurat hvor lang en meter er. De vet akkurat hvor mye en liter er. Og de vet akkurat hvor tung en kilo er. Eller de har i hvert fall en intensjon om å være ledende innen dette området. (Skulle likt å se noen ta opp kampen.)

Men er den norske kiloen riktig? Ane Dahl Torp spiller justervesenet Marie som får i oppgave å ta med seg den norske kiloen til et kiloseminar i Paris. Her skal kiloene fra alle verdenshjørner settes opp mot hverandre og … god mat skal spises og de … kan prate sammen. Og så kan de bli tatt bilde av sammen. Veldig hyggelig. Og veldig spesielt.

Det er heldigvis passelig interessant å bevitne, selv fra et kinosete. Og Hamer er tro mot sin monotone, men visuelle stil. Det kryr av fine komposisjoner her. Men det hadde ikke gjort noe om vi fikk litt flere frampek – hva kan komme til å skje etter hvert? For blir man sittende med spørsmålet litt for lenge blir det neste fort “har jeg egentlig noe å se fram til her?”.

Så viser det seg at man ikke engang har noe å se fram til, rent bortsett fra en kort og søt sluttscene. Det er neppe nok til en Oscar-nominasjon, og langt mindre til en statuett. Motkandidaten “Mot naturen” ville utvilsomt vakt mer oppsikt.